Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Mali terenec z veliko stila
Peugeot 2008 Allure 1.2 PureTech 130 STT
Mali terenec z veliko stila
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
12.05.2020 16:13

Peugeot 2008 je po sedmih uspešnih letih dočakal novo generacijo, ki ima potencial, da bo presegla priljubljenost predhodnika. Na prvi pogled očara s stilom, ki ga dopolni še z vsebino.

Urša Prosenjak

Križanec, ki je v Peugeotovi floti leta 2013 nasledil karavansko različico modela 207, je v drugi generaciji doživel kar nekaj sprememb, ki jih opazimo že na prvi pogled. Maska je večja, žarometi so nameščeni višje, dnevne luči z LED tehnologijo pa imajo značilno obliko čekanov, ki jo srečamo tudi pri ostalih novih Peugeotovih modelih. Boki so poudarjeni z ostrimi kotnimi linijami, zadnje luči v obliki levjih krempljev pa povezuje črna plastika z napisom Peugeot, ki ga najdemo tudi kot zanimiv detajl v ohišju zadnje luči. Vse podrobnosti se na koncu sestavijo v impozanten videz, vsebina pa tudi ne zaostaja. V primerjavi s predhodnikom je nekoliko zrasel, daljši je za 15 centimetrov, širši pa za 3 centimetre, za 6 centimetrov se je podaljšala medosna razdalja, kar se opazi tudi v prostornejši notranjosti.

Mali terenec z veliko stila

Potniška kabina nudi dovolj prostora za udobno potovanje petih oseb, zadaj z nekoliko rezerve, če so potniki višji, največ užitka pa vožnja z 2008 seveda predstavlja vozniku. Avto je namreč opremljen z inovativnim konceptom razporeditve notranjosti i-Cockpit. Na vrhu visoko nameščene sredinske konzole je infotainemnt zaslon z radiem, navigacijo in klimatsko napravo, ki pa je na trenutke deloval nekoliko neodzivno in je nekajkrat potreboval kar nekaj minut, da se je zbudil. Ni treba posebej dodajati, da ga lahko povežemo z mobilnim telefonom, ki ima sploh posebno mesto v vozilu. Dobesedno. Pri Peugeotu so mu namenili posebno poličko, ki se prikaže, ko odpremo predalček pod infotainment zaslonom. Z doplačilom polička omogoča tudi brezžično polnjenje telefona.

Drugi zaslon je instrumentna plošča za volanom, ki je strateško nameščena v voznikovo vidno polje, zato mu ni treba odmakniti pogleda s ceste. Posebnost instrumentne plošče je virtualna 3D tehnologija. Podatke s pomočjo projektorja nad zaslonom prikazuje v dveh nivojih. Projektor določene informacije projicira v obliki holograma pred glavnim zaslonom, kar omogoča občutek 3D prikaza. Podatki, ki so v nekem trenutku pomembnejši, so s tem približani vozniku, kar po besedah Peugeotovih inženirjev skrajša odzivnost za pol sekunde.

Mali terenec z veliko stila

Dvojno prirezan volanski obroč je manjši, kar nam je bilo všeč, vendar pa nekaterim višjim voznikom to ne ustreza najbolj, saj zakriva merilnike. Tudi sicer je prilagodljivost globine in višine volana ter sedeža bolj pisana na kožo manjšim osebam. Široka armaturna plošča, ki se ob straneh z zaobljeno linijo zlije z vrati, daje voznikom manjših dimenzij prijeten občutek ovitosti in udobja, večji vozniki in potniki pa se utegnejo hitro počutiti utesnjene, ko gre za kolena in komolce.

Mali terenec z veliko stila

Prostornost notranjosti, ki je zaradi »kokpita« sicer bolj izrazita na zadnjih sedežih, pa se ne konča s potniškim prostorom. Prtljažnik je z novo generacijo pridobil dobrih 80 litrov, vanj lahko tako spravimo 434 litrov prtljage. Za še več uporabnosti je tu še polica, ki prekriva dno in omogoča lažje natovarjanje v ravnini roba prtljažnika, lahko pa to polico odstranimo, če potrebujemo ves prtljažni prostor, ki je na voljo.

Pod pokrovom motorja je 1,2-litrski turbobencinski trivaljnik, ki zmore 96 kW (130 KM), do 100 km/h pa avto požene v 9,8 sekundah. Z motorjem zgledno sodeluje šeststopenjski ročni menjalnik, ob prestavni ročici pa najdemo še gumb za izbiro načina vožnje, kjer se lahko odločimo med običajnim in ekonomičnim načinom. Pri izbiri slednjega bomo za kakšen deciliter zmanjšali porabo, ki pa je tudi v običajnem načinu še vedno obvladljiva. Pri kombinirani vožnji je v našem primeru znašala okoli 8 litrov za prevoženih 100 kilometrov.

Mali terenec z veliko stila

Konstrukcijska osnova je narejena na PSA-jevi platformi CMP, ki je sicer namenjena manjšim avtomobilom. Podvozje je razmeroma tiho in brez težav pobira manjše neravnine, tudi nagibanja v ovinkih je malo, se pa tu in tam občuti, da je nastavljeno trše. Ko gre za varnost potnikov, v opremi  Allure skrbijo asistenčni sistemi, poleg standardnih so tu še prepoznavanje prometnih znakov, sistem za pomoč pri speljevanju v klanec in sistema dinamičnega nadzora stabilnosti ter stabilnosti priklopnika.

Ob nakupu novega Peugeot 2008 lahko izbiramo med štirimi nivoji opreme, Allure pa je drugi po vrsti. V osnovni različici stane 20.850 €. Omeniti velja, da je v serijsko opremo vključena tudi kamera za pomoč pri vzvratni vožnji, naše testno vozilo pa je imelo še nekaj dodatnih opcij: dodatno temnjena stekla zadaj, za 100 €, sprednje parkirne senzorje za 100 €, rezervno kolo za 120 € doplačila, LED meglenke s funkcijo osvetljevanja ovinka za 160 €, najdražji dodatek pa je imel estetsko funkcijo – za belo barvo Nacre je potrebno doplačati 650 €. Cena testnega vozila z opcijami je tako znašala 21.980 €.

Mali terenec z veliko stila

Novi Peugeot 2008 spada sicer med manjše križance, kar pa je morda prav njegova najmočnejša lastnost. Še vedno je prostoren, hkrati pa ne deluje grozeče voznikom, ki so vajeni manjših vozil, čeprav je njegova prilagodljivost morda nekoliko bolj naklonjena voznikom nižje rasti. Spet pa ne toliko, da po njem ne bi posegli tudi višji.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto