Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Kona s hibridnim pogonom za nekaj varčnosti
Hyundai Kona 1.6 GDi HEV Impression
Kona s hibridnim pogonom za nekaj varčnosti
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
18.06.2020 16:10

Hyundai Kona HEV je zanimiva popestritev malega križanca korejskega proizvajalca. S hibridnim pogonom priljubljenega modela Hyundai nagovarja voznike, ki dajejo prednost varčevanju z gorivom in skrbi za okolje.

Urša Prosenjak

Približno eno leto po prestavitvi klasičnega modela z motorjem z notranjim izgorevanjem je Hyundai ponudil kupcem električno različico, minulo jesen pa se je pridružil še vmesni člen – hibrid. Ob tem, ko je priljubljenost električne Kone presegla pričakovanja in se je zanjo treba tako rekoč postaviti v vrsto, je Kona HEV dostojna alternativa za neučakane – zato, ker za razliko od električne (še) ni razprodana, pa tudi zato, ker jo poganja blagi hibrid, ki se napaja z delovanjem bencinskega motorja in zaviranja.

Kona s hibridnim pogonom za nekaj varčnosti

Oblikovno ne odstopa od različice s konvencionalnim pogonom. Zunanjost odlikuje značilna Konina avantgardna robustnost, k udobju potniške kabine pripomore višji položaj sedenja in dobra preglednost. Pogled skozi zadnjo šipo je nekoliko omejen, kar bi brez kamere za pomoč pri vzvratni vožnji lahko pomenilo manjšo nevšečnost.

Prve znake, da nimamo opravka s konvencionalno Kono, opazimo ob pogledu na armaturno ploščo, kjer levi veliki in mali analogni merilnik razkrivata njeno hibridno poreklo in kažeta napolnjenost baterije ter način pogona, ki je trenutno v uporabi.

To lahko v digitalni obliki spremljamo tudi na zaslonu infotainmenta, prav tako pa med vožnjo animacija prikazuje pretok energije s koles in motorja v baterijo ali pa iz baterije v motor. Gre za enostavni hibridni pogon (HEV), ki ga sestavljata 1,6-litrski bencinski motor z močjo 77 kW in elektromotor z močjo 32 kW, skupaj pa proizvajata 109 kW. Električna energija, ki jo sistem pridobiva med vožnjo z regeneracijo ob zaviranju in ob vožnji navzdol, se shranjuje v 1,56 kWh litij-ionski bateriji. Moč motorja na kolesa prenaša šeststopenjski avtomatski menjalnik z dvojno sklopko. Če želimo okusiti bolj športno vožnjo in nekoliko več nadzora nad prestavljanjem, so ob volanu lopatke, ki smo jih srečali že pri električni Koni, kjer so namenjene izbiri stopnje regeneracije baterije, pri hibridu pa nadomeščajo klasične prestave. Seveda pa jih ne bomo uporabljali prav pogosto, če smo zadovoljni z avtomatskim menjalnikom.

Kona s hibridnim pogonom za nekaj varčnosti

Ker Kono HEV poganja enostavni in ne priključni hibridni pogon, voznik žal ne more izbirati načina pogona, prav tako baterije ne moremo polniti. Stanje preskrbljenosti z električno energijo lahko spremljamo s pomočjo merilnika na armaturni plošči, ki bo večino časa med običajno vožnjo kazal okoli polovično napolnjenost baterije. Med daljšim spustom se bo baterija napolnila do približno treh četrtin kapacitete, ob višjih hitrostih na avtocesti pa se bo tudi povsem izpraznila in se bomo morali zanesti le na bencinski pogon.

Rezervoar za gorivo je med manjšimi, po podatkih proizvajalca sprejme le 38 litrov bencina, toda zahvaljujoč nizki porabi in podpori električne energije se potreba po obisku bencinske črpalke pojavi le vsakih skoraj 600 kilometrov. Če so hitrostne obremenitve močno povečale porabo električne energije, pa na porabo bencina niso bistveno vplivale. S kombinirano vožnjo je najnižja povprečna poraba bencina znašala 5,2 litra na 100 kilometrov, na avtocesti pa se je zvišala le za 0,2 litra, prav tolikšna pa je znala biti na trenutke tudi med mestno vožnjo.

Kona s hibridnim pogonom za nekaj varčnosti

Kljub nizki porabi tudi v takih pogojih pa avto ni predviden za hitrostna izživljanja in pretiravanja. Motor naj bi bil po podatkih proizvajalca omejen na 160 km/h, čeprav smo v kontroliranih okoliščinah preverili, da je njegova končna hitrost 173 km/h. Tudi pospešek 11,2 sekund do 100 km/h ni ravno med najživahnejšimi. Vseeno se na avtocesti hibridna Kona ne muči pretirano, dokaj zadovoljen pa bo tudi voznik, dokler se zaveda, da je avto izbral zaradi njegove varčnosti in utilitarnosti – na cilj bo prispel solidno hitro in z nizkimi stroški.

Sicer je občutek za volanom dober. Zaradi trdega vzmetenja se v ovinkih ne nagiba pretirano in dobro pobira manjše neravnine.

Kupcem so na voljo štirje nivoji opreme: Trend, Style, Premium in Impression. Slednjega, ki je namenjen najzahtevnejšim kupcem in je vsebinsko usklajen z enakovrednim paketom opreme pri turbobencinski različici, smo preizkusili tudi mi. Zanj je potrebno odšteti 28.900 €, Hyundai pa ob nakupu električnih in hibridnih vozil ponuja tudi tako imenovano Eko-subvencijo, ki končno ceno nekoliko zniža.

Kona je že v svoji prvi pojavni obliki všečen avto, tako zaradi udobja, kot zaradi vsestranskosti. S hibridnim pogonom bo všeč predvsem voznikom, ki želijo prispevati svojih pet centov v skrbi za okolje, obenem pa privarčevati kakšen evro pri gorivu.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto