Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Potovalna slabost - zakaj se pojavlja in kako jo preprečiti?
Nasvet
Potovalna slabost - zakaj se pojavlja in kako jo preprečiti?
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
12.04.2021 11:44

Večina mladih mamic prej ali slej doživi stisko, ko je njenemu malčku med vožnjo slabo, ona pa je za volanom in mu ne more takoj pomagati. Težava pa ne pesti le najmlajših, pač pa tudi mnoge odrasle.

Urša Prosenjak

Potovalna slabost napade predvsem potnike na zadnjih sedežih. Toliko hujša je, če med vožnjo beremo ali gledamo v telefon. Do nje pride zato, ker center za ravnotežje ni usklajen z vidom. Premiki telesa in sile, ki delujejo na telo, niso usklajene s tem kar vidimo.

Največ težav imajo s potovalno slabostjo otroci med 6 in 12 letom, marsikdo pa se potovalne slabosti nikoli ne otrese. Ker gre za precej pogosto težavo, obstaja veliko bolj ali manj učinkovitih nasvetov, kako se s tem spopasti. Pomaga lahko že, če voznik vozi mirneje in počasneje v ostrih zavojih, potniki pa poskušajo gledati na cesto skozi vetrobransko steklo. Najbolj zanesljivo si lahko pomagamo s tableto proti slabosti, ki pa lahko ima stranske učinke, kot sta zaspanost in žeja. Med naravnimi pomagali je dokaj učinkovit ingver, ki ga lahko kupimo v obliki kapsul ali tablet. 

Za težave potnikov, ki jim je med vožnjo slabo, pa imajo posluh tudi avtomobilski proizvajalci. Mercedes-Benz je denimo svoja vozila opremil z adaptivnim vzmetenjem, ki se prilagaja v ovinkih in tako zmanjša lateralno gibanje in s tem možnost pojava slabosti.

Potovalna slabost pa bo dobila nove razsežnosti v prihodnosti z razvojem avtonomnih vozil, v katerih bo povsem običajno, da bodo potniki in voznik brali in se kratkočasili s pametnimi napravami. Nekateri proizvajalci tako že razvijajo nove sisteme, ki bodo naslovili tudi to težavo. A to je že druga zgodba.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto