Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
To ni poklic za žensko!
Predsodki
To ni poklic za žensko!
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
27.04.2021 02:17

Huda al-Matroushi je ena redkih žensk v Združenih arabskih emiratih, ki se ukvarja s popravljanjem avtomobilov, dejavnostjo, ki je v arabskem svetu še vedno domena moških.

Urša Prosenjak

»V svojem delu zelo uživam,« pripoveduje Matroushijeva. »Temu delu pripadam in v njem sem dobra. Ponosna sem nase.«

Avtomobili so priljubljen hobi 36-letnice že od otroštva. »Vedno so mi bili všeč tako avtomobili kot tudi njihovi modelčki in vse podrobnosti. Rada imam športne in luksuzne avtomobile, pa tudi čisto običajne, vse.«

Svojo strast je usmerila v poklic in zdaj je lastnica ter upravnica mehanične delavnice v mestu Sharjah v Združenih arabskih emiratih. Na začetku svoje poklicne poti se je soočila z dvomi svoje družine, vendar je prosila očeta, naj verjame vanjo. To je tudi storil. Večina ostalega sorodstva je bila presenečena, saj v tamkajšnji kulturni to niti pomotoma ni poklic za žensko in še vedno je prisotnih veliko predsodkov.

Njen uslužbenec Mohammed Halawani se je sprva težko privadil zamisli, da bo mehanično delavnico vodila ženska. »A ko sem se pridružil podjetju in začel delati, mi je bilo kmalu jasno, da se spozna na svoje delo.«

Cilj Matroushijeve pa ni le ena mehanična delavnica. Svojo dejavnost želi razširiti na velik servisni center ali pa ustanoviti verigo delavnic po celotnih ZAE.

Združeni arabski emirati pa so kljub tradicionalno patriarhalni ureditvi prejšnji mesec uzakonili predpis, ki določa, da morajo vsa tamkajšnja podjetja imeti v upravnem odboru vsaj eno žensko.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto