Piškotki

Da bi vam lahko nudili popolno uporabniško izkušnjo, uporabljamo "piškotke" (cookies).
Z nadaljnjo uporabo našega portala se strinjate z uporabo piškotkov.

Na današnji dan

Prvi girl power road movie je star 30 let
Prvi girl power road movie je star 30 let
24.05.2021 01:29 Uredništvo

Na današnji dan pred 30 leti so v kinematografih začeli predvajati kultni film Thelma in Louise.

Film, ki je na novo definiral road movie, je proslavil Geeno Davis in Susan Sarandon, ki sta bili obe nominirani za Oskarja za glavno žensko vlogo. Dve prijateljici Thelma in Louise iz Arkansasa se odpravita na vikend v ribiško kočo, da bi pobegnili od pustega vsakdana in čustvene zlorabe svojih partnerjev. Na poti do koče je Thelma žrtev poskusa posilstva in ko Harlan še naprej žali obe ženski, ga Louise ustreli. Zapleti s čudnimi liki obe ženski potiskajo na drugo stran zakona, ko oropata trgovino, policija pa je na sledi zelenega Louisinega Thunderbirda 1966.

Prvi girl power road movie je star 30 let

Za obema ženskama se poda v lov državni preiskovalec v Akransasu, igra ga Harvey Keitel, ki razume, da sta Thelma in Louse Harlana ubili v samoobrambi in ju zaman skuša prepričati v predajo.

Na koncu ju policija ulovi nekaj 100 metrov od roba Grand Canyona, vendar se ženski odločita, da bosta nadaljevali svojo pot, namesto da bi pristali v prizoru. Potem sledi ena najbolj kultnih scen devetdesetih, ki jo večina med vami seveda pozna.