Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Odprta okna ali vključena klima?
Vroči dnevi
Odprta okna ali vključena klima?
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
17.06.2021 20:43

Z vse toplejšimi dnevi se spet pojavlja dilema, ali je bolje uravnavati temperaturo v vročem avtu s klimo ali z odprtimi okni. Vozniki imajo o tem različna mnenja, vseeno pa obstaja nekaj smernic, ki jim je priporočljivo slediti.

Urša Prosenjak

Tako odprta okna kot vključena klima povečata porabo goriva, vendar je eden izmed dejavnikov, ki na to vplivajo, hitrost vožnje. Strokovnjaki so ugotovili, da je čarobna meja med odprtimi okni in klimo 72 km/h. Če vozimo počasneje, je smiselno odpreti okna, da na ta način ohladimo avto. Nad to hitrostjo pa je poraba goriva nižja pri uporabi klime kot pri odprtih oknih.

Seveda na končno porabo vpliva zapleten splet dejavnikov: število odprtih oken, ali so okna odprta le delno ali povsem, aerodinamika določenega modela avtomobila, čas uporabe klimatske naprave pa tudi temperatura, ki smo jo naravnali ter možnost uporabe ventilatorja z izključeno klimo.

Ob vseh upoštevanih dejavnikih še vedno ostaja meja hitrosti 72 km/h. Pri višjih hitrostih se ob uporabi klime poraba goriva poveča za 10 odstotkov, odprta okna pa tudi za 20 odstotkov.

Obstaja pa še en kriterij, ki ga moramo upoštevati, ko se odločamo med klimo in odpiranjem oken: onesnaženost zraka pri mestni vožnji. Čeprav gre za nižje hitrosti, je zaradi kvalitete zunanjega zraka uporaba klime nekoliko bolj smiselna, še posebej, če zapremo zunanje dovode zraka, ventilator pa le reciklira zrak v kabini.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto