Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Visoka cena elektrifikacije: pomanjkanje pitne vode in suženjsko delo
Druga plat medalje
Visoka cena elektrifikacije: pomanjkanje pitne vode in suženjsko delo
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
21.06.2021 08:28

Ob promociji električnih vozil se predvsem izpostavljajo njihove prednosti, kot slabe strani pa se omenjajo zgolj nevšečnosti za uporabnika. Obstaja pa še veliko mračnejša plat elektrifikacije, o kateri se ne govori.

Urša Prosenjak

Nova raziskava Organizacije združenih narodov je razkrila resna etična vprašanja, povezana s pridobivanjem redkih snovi, nujno potrebnih za proizvodnjo baterijskih vozil. Ena izmed teh snovi je kobalt, ki ga pridobivajo v rudnikih v Kongu, kjer po podatkih OZN dela okoli 40.000 otrok v izjemno nevarnih razmerah, brez ustrezne zaščitne opreme in za zelo nizko plačilo. Problematika otroškega dela v rudnikih kobalta je sicer znana že dalj časa, vsako leto pa dobiva nove dramatične dimenzije.

To pa še ni vse. V zapuščenih rudnikih se kopiči žveplena kislina, ki lahko onesnaži lokalne zaloge vode, rudarji pa tvegajo svoje zdravje zaradi vdihavanja uranovega prahu med delom.

Proizvajalci avtomobilov sicer poskušajo zmanjšati uporabo kobalta, vendar je trenutno še vedno glavna sestavina baterij za avtomobile, masovna proizvodnja pa onemogoča spremljanje njegovega porekla.

Druga pomembna sestavina je litij. Kar 58 odstotkov celotne količine litija prihaja iz Čila. Po podatkih OZN se na nekaterih območjih 65 odstotkov oskrbe z vodo porabi za proizvodnjo litija in druge rudarske dejavnosti. Zaradi pomanjkanja vode in vse bolj nestabilne oskrbe z vodo je prisilno preseljevanje prebivalstva. Rudarjenje litija prinaša tudi degradacijo ekosistema in škodo pokrajini, rudarji pa zaradi vdihavanja litijevega prahu tvegajo pljučni edem.

Da bi se elektrifikacija lahko zares uveljavila, bo potrebno najti rešitve tudi za etična vprašanja in napraviti ustrezne korake v pravo smer.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto