Piškotki

Da bi vam lahko nudili popolno uporabniško izkušnjo, uporabljamo "piškotke" (cookies).
Z nadaljnjo uporabo našega portala se strinjate z uporabo piškotkov.

Ford

Ko elektrika zadiši po bencinu
Ko elektrika zadiši po bencinu

Preberite tudi...

BMW v spremstvu Marvelove Črne vdove

Smrt v kabrioletu

Ameriška zgodba jugoslovanskega Yuga

Prvi girl power road movie je star 30 let

Prva ženska, ki je sama prevozila ZDA

16.07.2021 18:49 Uredništvo

Ford je ponudbo električnega Mustanga Mach-E GT dopolnil še z dišavo.

Parfum je namenjen ljubiteljem električne zmogljivosti, ki pogrešajo značilen vonj avtomobila s konvencionalnim pogonom.

 Raziskava je namreč pokazala, da bi kar petina voznikov v primeru zamenjave tradicionalnega vozila z električnim najbolj pogrešala vonj po bencinu, skoraj 70 odstotkov pa jih je povedalo, da bi vonj po bencinu pogrešali vsaj nekoliko. Bencin je bil tudi bolj priljubljen vonj kot vino in sir ter skoraj izenačen z vonjem novih knjig.

Nova dišava je zasnovana tako, da voznikom pomaga vstopiti v prihodnost vožnje s pomočjo voha in  vonja. Dišavo Mach-Eau je s sestavinami, ki vsaka dodaja poseben element zgodbe, ustvarilo priznano svetovalno podjetje za dišave Olfiction. Pia Long, članica Britanskega združenja parfumerjev, ki je ustvarjala dišave za nekatere najbolj znane znamke parfumov, je imela ključno vlogo pri njenem nastanku.

Izhodišče je bilo proučevanje kemikalij, ki se sproščajo iz notranjosti avtomobilov, motorjev in bencina. Med njimi sta bila benzaldehid, vonj, podoben mandljem, in parakrezol, ki je ključen za ustvarjanje gumijastega vonja pnevmatik. S sestavinami, kot so modri ingver, sivka, pelargonija in sandalovina, je dodala kovinske, zadimljene in še bolj gumijaste poudarke. Vključila je tudi ‘živalski’ element, ki spominja na konje in poudarja dediščino znamke Mustang.

Ko elektrika zadiši po bencinu

Ford je dišavo predstavil ta konec tedna na Festivalu hitrosti v Goodwoodu kot del svojega poslanstva razbliniti mite o električnih avtomobilih in prepričati ljubitelje tradicionalnih avtomobilov o potencialu električnih vozil.