Piškotki

Da bi vam lahko nudili popolno uporabniško izkušnjo, uporabljamo "piškotke" (cookies).
Z nadaljnjo uporabo našega portala se strinjate z uporabo piškotkov.

Ford

Unikatni Mach-E v spomin na ameriške vojaške pilotke
Unikatni Mach-E v spomin na ameriške vojaške pilotke

Preberite tudi...

Ko elektrika zadiši po bencinu

Zabavna mucka za mlade voznice in voznike

Posebna postelja za malega ljubitelja Bronca

Kopilot, osebni pomočnik in vozniški inštruktor v enem

Iz Anglije v kabino tovornjaka

30.07.2021 01:21 Urša Prosenjak

Od leta 2008 dalje Ford vsako leto izdela unikatnega Mustanga za podporo izobraževalnih programov organizacije Experimental Aircraft Association (EAA).

Izjemi sta bili le dve: leta 2017 so za dobrodelno dražbo namenili model F-150 Raptor, narejen po navdihu lova F-22, letos pa bodo podarili unikatnega Mustanga Mach-E.

Navdih za unikatni Mach-E so bile ameriške delovne pilotke med drugo svetovno vojno in njihova letala. Zunanjost ima edinstveno poslikavo z oznakami ameriškega letalstva. Na obeh straneh ima zvezdo ameriške vojske Airforce Star, na pokrovu motorja in blatniku vidimo logotip kril, posebno vlogo pa v poslikavi igra številka 38. V spomin 38 prostovoljk, ki so umrle med opravljanjem dolžnosti, najdemo to številko na različnih mestih zunanjosti in notranjosti. Z izkupičkom, ki ga bo vozilo prislužilo na dražbi, bodo podprli program EAA, ki omogoča mladim ženskam s slabšim socialnim standardom kariero v aviaciji.

»Težko bi ostali hladnokrvni ob zaključevanju tega vozila. Še nikoli nisem delala na spominskem projektu. V čast mi je bilo pokloniti se tej skupini žensk skozi avtomobil,« je povedala Kristen Keenan, Fordova oblikovalka.

Delovne pilotke ameriškega vojaškega letalstva so bile skupina prostovoljnih pilotk, ki so bile zadolžene za transport vojaških letal iz tovarn v oporišča ameriške vojske po vsem svetu, da so jih vojaki nato lahko uporabili v boju. Skupno so preletele več kot 100 milijonov kilometrov v skoraj vsakem tipu vojaškega letala.

Kljub nepogrešljivi vlogi in nesporni žrtvi jih vse do leta 1977 niso priznavali kot aktivno vojaško osebje. Šele več kot tri desetletja po koncu vojne so jim odobrili vojaški status.