Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Kaj je idealna temperatura za vožnjo?
Poletje
Kaj je idealna temperatura za vožnjo?
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
01.08.2021 02:52

Strokovnjaki svarijo pred ekstremi.

Urša Prosenjak

Ob vročem vremenu želimo vozniki v avtomobilu čimbolj znižati temperaturo, vendar pri tem ni dobro pretiravati.

Če je zunanja temperatura 30 stopinj Celzija, ni priporočljivo klimo naravnati na, denimo 15 stopinj. Neprijetne posledice takšne odločitve bomo predvsem občutili, če bomo po daljši vožnji izstopili iz avta v tropske vremenske razmere. Nenadna temperaturna razlika lahko povzroči vsaj slabo počutje, privede pa lahko tudi do zdravstvenih težav. Razlika med temperaturo ozračja in notranjostjo avtomobila naj ne bi bila več kot 6 do 8 stopinj. Sicer pa strokovnjaki priporočajo, da v avtomobilu vzdržujemo temperaturo med 22 in 25 stopinj Celzija. Pri tej temperaturi nam bo najbolj udobno in najlažje bomo ostali zbrani ter osredotočeni na vožnjo.

Kadar so temperature izrazito visoke, ali pa kadar je bil avto dolgo parkiran na soncu, je smiselno pred začetkom vožnje vozilo temeljito prezračiti in tako iz njega odstraniti nakopičeno toploto. Po začetku vožnje naj okna ostanejo odprta še nekaj sto metrov, nato pa jih zapremo in vključimo klimo, ki naj bo najprej naravnana na kroženje notranjega zraka, saj se bo ta hitreje ohladil.

Pogosta dilema je tudi, kam naj bo usmerjeno pihanje klimatske naprave. Po priporočilih strokovnjakov je najbolje usmeriti zrak na vetrobransko steklo.

Nasprotje voznikov, ki imajo med vožnjo klimo naravnano na najnižjo možno temperaturo, so varčni vozniki, ki se želijo izogniti povečanju porabe goriva in zato vozijo z izključeno klimo. Strokovnjaki odsvetujejo tudi to. Delovanje klimatske naprave poviša porabo goriva za največ en liter na sto kilometrov, na drugi strani pa vožnja v vročem avtomobilu neugodno vpliva na počutje voznika in potnikov. Že 27 stopinj je dovolj, da je vožnja za voznika zelo stresna. Povečata se telesna temperatura in pulz, kar zmanjšuje sposobnost koncentracije in poveča reakcijski čas. Če se temperatura v avtomobilu poveča s 25 na 35 stopinj Celzija, se tveganje za nesrečo poveča za 20 odstotkov, kar pomeni enako tveganje, kot če bi imeli v krvi 0,5 promila alkohola.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto