Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Vožnja z električnim skirojem naj bo varna in odgovorna
Nasvet učiteljice vožnje
Vožnja z električnim skirojem naj bo varna in odgovorna
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
10.08.2021 01:58

Električni skiro je zabavno in priročno prevozno sredstvo, a le, če ga uporabljamo varno.

Špela Rojc

Otrokom in odraslim zelo zanimivo prevozno sredstvo, električni skiro, povzroča nemalo nevšečnosti v cestnem prometu. Vozniki le teh so postopoma, ker ni bilo zakonske ureditve, postali precej predrzni in nevarni. Če pobrskamo po spominu, je bilo kar nekaj prometnih nesreč z izidom, ki si ga vsekakor ne želimo.

Tako imenovani e-skiro bodo od srede 11.8.2021 naprej lahko vozili vsi starejši od 14 let in pa tudi tisti 12-letniki in naprej, ki bodo imeli opravljeno kolesarsko dovoljenje, ki se opravlja v petem razredu osnovne šole. Obvezna bo čelada za vse voznike mlajše od 18 let, za starejše pa je vsekakor priporočljiva.

Ne smemo pozabiti, da bo moral biti skiro svetlobno opremljen s sprednjo (belo) in zadnjo (rdečo) lučjo ter bočnimi odsevniki in ne bo smel presegati 25 km/h.

Na skiro bo stopila le ena oseba, ki se bo lahko peljala po kolesarski poti, stezi ali površinah namenjenim njim. Če se take poti prenehajo ali pa jih ni, lahko vozijo le v naselju, kjer omejitev ni višja od 50 km/h, vozijo lahko le en za drugim ob desnem robu smernega vozišča. Prepovedano bo zapeljati na pločnik, saj je namenjen pešcem.

Tudi telefoniranje, tipkanje po telefonu in poslušanje glasbe preko slušalk je zavedeno kot prekršek in ne bo dovoljeno. Vsekakor pa na ta seznam spadajo tudi vse prepovedane substance.

Za vse omenjene omejitve oziroma predpise bodo tudi predvidene globe. Kakšne so, niti ni pomembno, saj sem sama mnenja, da moramo vedno razmišljati o preventivnemu delovanju in ne le o posledicah.

Ne smemo pozabiti, da nekateri kolo vozimo že vse življenje in bi bilo modro, da bi poleg denarja za nakup skiroja vložili še kanček časa in se posvetili obnovitvi znanja. Če pa takšno vozilo kupimo otroku, pa je posvečanje prometnemu znanju še toliko bolj pomembno. Levji delež seveda opravijo skrbni učitelji v šolah, vendar obnavljanje in poglabljanje znanja ni nikoli odveč. Samo s strpnostjo in spoštovanjem vseh udeležencev lahko prispemo varno na lokacijo, kamor smo namenjeni.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto