Piškotki

Da bi vam lahko nudili popolno uporabniško izkušnjo, uporabljamo "piškotke" (cookies).
Z nadaljnjo uporabo našega portala se strinjate z uporabo piškotkov.

Izjema

Le ena ženska na svetu sme voziti brez dovoljenja
Le ena ženska na svetu sme voziti brez dovoljenja

Preberite tudi...

Zaradi strahu še vedno brez dovoljenja po 30 letih

Peskovnik velikih fantov

Starejše ženske za volanom bolj ogrožene kot moški

Za volanom cestne pošasti

Kdaj je potrebno zamenjati brisalce?

14.08.2021 17:01 Urša Prosenjak

Vozniško dovoljenje je splošno veljaven dokument, ki dokazuje naše znanje vožnje. Ne glede na dejansko znanje brez tega dokumenta ne smemo upravljati z vozilom. Na svetu pa obstaja ena sama izjema tega pravila. Oseba, ki sme voziti brez vozniškega dovoljenja.

Zakon Velike Britanije namreč angleški kraljici Elizabeti II. omogoča, da vozi avto brez vozniškega dovoljenja. Nihče namreč nima pooblastil, s katerimi bi od kraljice smel zahtevati vozniški dokument, če jo vidi za volanom. Če bi se torej odločila sama prevzeti krmilo in se odpraviti na vožnjo, je pri tem ne omejuje noben zakon. Priznati pa je potrebno, da je kraljica med drugo svetovno vojno vozila reševalno vozilo in opravila celo osnovno izobraževanje za mehanika, zato nekaj splošnih veščin upravljanja z avtom verjetno še vedno obvlada.

To pa še ni vse. Avtomobil, ki ga uporablja angleška kraljica, sme biti neregistriran in tako tudi ne potrebuje prometnega dovoljenja. Za piko na i kraljica tudi ne potrebuje potnega lista in ga tako tudi ni uporabljala za potovanja v katerokoli izmed 116 držav, ki jih je doslej obiskala.