Piškotki

Da bi vam lahko nudili popolno uporabniško izkušnjo, uporabljamo "piškotke" (cookies).
Z nadaljnjo uporabo našega portala se strinjate z uporabo piškotkov.

Promet

V prestolnici rondojev se je število nesreč prepolovilo
V prestolnici rondojev se je število nesreč prepolovilo

Preberite tudi...

Zaradi strahu še vedno brez dovoljenja po 30 letih

Zakaj so vratca rezervoarja za gorivo na levi ali na desni?

Nov prometni znak za novo obdobje

Zakaj v Angliji vozijo po napačni strani?

Najšibkejša točka večine voznikov

27.08.2021 03:34 Urša Prosenjak

V zadnjih desetletjih je mesto Carmel postalo ameriška prestolnica krožnih križišč. Ima jih namreč skupno 138, kar je več kot v kateremkoli drugem mestu v ZDA. Po podatkih nedavne raziskave je množica rondojev prispevala tudi k drastičnemu zmanjšanju prometnih nesreč veh vrst.

Raziskava Zavarovalniškega inštituta za cestno varnost (IIHS) je primerjala podatke o številu prometnih nesreč dve leti pred preureditvijo posameznega križišča v krožno križišče s podatki o prometnih nesrečah na istem mestu štiri leta kasneje. Analizirali so stanje 64 krožišč različnih tipov in ugotovili, da se je število različnih prometnih nesreč zmanjšalo v povprečju za 47 odstotkov.

Pri IIHS vidijo del razloga za tolikšno izboljšanje prometne varnosti v uporabi določenih krožišč na odsekih z visoko hitrostjo vožnje in na večpasovnicah. Krožišča namreč zmanjšajo hitrost, zmanjšajo pa tudi možnost čelnih trčenj in trčenj pod kotom 90 stopinj. Opažajo sicer, da zlasti na večpasovnicah uvedba rondojev sprva zmede voznike, toda ko se nanje navadijo, se število prometnih nesreč zmanjša.

Poleg izboljšanja prometne varnosti pa v Carmelu opažajo še dodaten pozitivni učinek krožnih križišč. Kvaliteta prometa se je izboljšala, saj je manj zastojev, kljub dejstvu, da se je število prebivalcev od začetka raziskave do danes podvojilo.