Piškotki

Da bi vam lahko nudili popolno uporabniško izkušnjo, uporabljamo "piškotke" (cookies).
Z nadaljnjo uporabo našega portala se strinjate z uporabo piškotkov.

Zanimivosti

Kako barva vpliva na ceno rabljenega avta?
Kako barva vpliva na ceno rabljenega avta?
12.09.2021 22:41 Urša Prosenjak

Na ceno rabljenega vozila vpliva več dejavnikov. Čeprav sta vodilna ohranjenost in starost, pa igra nepričakovano pomembno vlogo tudi barva avta.

Nemški portal za prodajo avtomobilov Mobile.de je raziskal stanje trga rabljenih vozil in ugotovil, da je barva, ki avtomobilu zniža ceno bolj, kot bi si lastnik to želel, vijoličasata.

Rabljeni avtomobili vijoličaste barve imajo okoli 27,2 odstotka nižjo ceno od povprečja. Podobno usodo delijo z njimi srebrni avtomobili, ki so zaradi svoje barve 25 odstotkov cenejši. Zlata barva zniža avtomobilom ceno za 23,1 odstotka, rdeča za 11,5 odstotka, modra za 9,8 odstotka, zelena pa za 1,3 odstotka.

Presenetljivo pa se na drugem koncu barvnega spektra situacija obrne v nasprotno smer. Nekatere barve statistično dvignejo ceno rabljenemu vozilu. Precej nepričakovano se je na vrhu lestvice iskanih barv znašla rumena. Vozila rumene barve so 13,3 odstotka dražja od povprečja. Dobro se držijo tudi sivi avtomobili, ki imajo 9,7 odstotka višjo ceno, črni z 9,5, beli s 5,9 in oranžni s 5,4 odstotka višjo ceno.

Pri Mobile.de so tudi ugotovili, da so oglasi avtomobilov živahnih barv veliko manj gledani kot oglasi avtomobilov nevtralnih barv kot sta siva ali črna.