Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Dve japonski lepotici
Mazda MX-5
Dve japonski lepotici
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
26.09.2021 01:03

Pozornost vzbujajoči roadster je na trgu že dobra tri desetletja, v svoji četrti generaciji pa je dobil tudi jubilejno izdajo, mi smo ga postavil še ob bok prvi generaciji.

Urša Prosenjak

Ob 100-letnici znamke je Mazda nekaterim modelom v omejeni seriji namenila posebno preobleko v barvah prvega osebnega avta, ki ga je Mazda razvila v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. R360 Coupe je predstavljal prelomnico v razvoju znamke, njegova zunanjost pa je bila v kombinaciji bele in rdeče barve. Takšna je tudi Mazda MX-5 100th Aniversary Edition. Biserno belo barvo karoserije dopolnjuje platnena streha v barvi burgundca, jubilejno naravo izdaje pa razkriva še logotip, ki ga najdemo na različnih delih zunanjosti in notranjosti. Osnovna oblika je enaka kot pri običajni izvedbi in jo zaznamujejo zaobljene linije, ozki žarometi, podaljšan prednji in kratek zadnji del.

Dve japonski lepotici

Jubileji in obletnice pa so primerne priložnosti za srečanje s prijatelji in sorodniki. Tako je tudi biserno bela lepotica srečala svojo prednico, predstavnico prve generacije, staro natanko 30 let. Njena ponosna lastnica je Petra Čebela, ki ostaja zvesta Mazdi že dobri dve desetletji. Po večjih, družinskih modelih, je lansko leto svoj vozni park dopolnila z malim roadsterjem. Zaupala nam je, da je prikupno vozilce dobila v dar za 50. rojstni dan, presenečenje pa so sinova, mož in oče načrtovali že nekaj let, vse odkar so nekoč v pogovoru razbrali, da ji je ta model všeč, vedeli pa so tudi, da je vožnja z avtomobilom z odprto streho njena velika želja.

Dve japonski lepotici

Petrina Mazda MX-5 je bele barve, prav tako kot naša jubilejna izvedba, le da ima v beli barvi tudi streho. Zaradi tega se je je prijel vzdevek Tik Tak bombonček. S simpatično zaobljeno obliko je podobnost res opazna in vzdevek kar prikladen. Ko sta tako stali obe ena ob drugi, prva in četrta generacija, je bila družinska podobnost očitna, vseeno pa je med njima opaziti tridesetletni generacijski prepad. Sama sem kot najočitnejšo razliko opazila žaromete. Dvižne žaromete izpred obdobja obveznih dnevnih luči so v zadnji generaciji zamenjali ozki LED žarometi in nehote sem ob pogledu na obe Japončici dobila asociacijo na deklico v anime slogu in na zaresno japonsko dekle.

Dve japonski lepotici

Z leti je MX-5 pridobila tudi nekaj centimetrov in oblin, kar pa je bolj ali manj splošen trend v avtomobilski industriji. Prva generacija meri v dolžino 3.975 mm, široka je 1.675 mm in visoka 1.230 mm. Medosna razdalja meri 2.265 mm. Tri desetletja mlajša naslednica je krajša natanko šest centimetrov, vendar pa je šest centimetrov širša. Medosna razdalja je daljša 4,5 cm. Vseeno se je prostornost notranjosti nekoliko zmanjšala. Prva generacija ima namreč zelo minimalistično notranjost, brez digitalizacije današnjega časa, prav tako pa nima vseh varnostnih ojačitev, ki jih ima novejša različica. Za 5 litrov se je zmanjšal tudi prtljažnik (v prvi generaciji je ponujal 135 litrov prostornine). Za pogon 938 kilogramov težke Mazde MX-5 iz leta 1991 skrbi 1,6-litrski motor, ki proizvaja 85 kilovatov moči. Za primerjavo, 23 kilogramov težja četrta generacija ima pod pokrovom 1,5-litrski motor z močjo 97 kilovatov.

Dve japonski lepotici

Ker vem, da je Mazdin roadster poseben avto s posebnim poslanstvom in ne zgolj prevozno sredstvo, me je seveda zanimalo, kako ga doživlja nekdo, ki ga uporablja vsak dan. »Moram priznati, da uživam v vožnji z Mazdo MX-5 in se vsakokrat veselim, ko sedem za volan. Občutek prvinskosti avtomobila brez dodatne elektronike je enkratna. Vožnja skozi ovinke s pravim razmerjem plina in prestav pa je kot na vrtiljaku. Zadnji del avta vedno lepo drsi skozi ovinke, pa naj bodo bolj ravninski ali pa v hrib. Ob sončnih dneh je vožnja brez strehe pravi hedonizem. Prijetno pihljanje toplega vetra daje občutek brezskrbnosti,« navdušeno pripoveduje Petra.

Dodaja, da se z možem najraje odpravita na izlet prav z MX-5 in prav to je pogosto odločilen dejavnik pri izbiri destinacije. Velikokrat pa se odpravita na vožnjo kar tako, za užitek, brez posebnega cilja. Povezala pa sta se tudi s skupino somišljenikov SloRoadster, ki povezuje lastnike takšnih avtomobilov ter jim omogoča skupne vožnje in druženja.

Dve japonski lepotici

Ob našem druženju dveh generacij Miate, kot radi rečemo MX-5, pa je Petra sedla tudi za volan aktualne generacije legendarnega modela. Kot poznavalko in ljubiteljico prve generacije jo je navdušila sodobnost voznih lastnosti v kombinaciji z značilnim izgledom roadsterja. »Upam, da bom še imela priložnost vožnje z novejšo različico Mazde MX-5,« nam je zaupala.

Sama pa sem izkoristila priložnost, da se pobliže seznanim z »anime« Miato in jo zares začutim. Odsotnost vseh sodobnih tehnologij mi je dala občutek prvobitnosti in neposrednosti, da gre za roadster v pravem pomenu besede, za avto, ki je namenjen aktivni in osredotočeni vožnji, v kateri ne le uživamo, pač pa je tudi izziv za naše spretnosti, sploh, ko ob močnejšem pritisku na pedal kljub tisti začetni elektroniki zapleše tudi ritka.

Dve japonski lepotici

Jubilejno različico modela MX-5 je Mazda ponudila v omejeni seriji, cena nove pa je znašala 33.000 evrov. Če se bo čez 30 let tako srečala s svojo vnukinjo, bo njena vrednost neprecenljiva, saj bo zadnja polnokrvna bencinska Miata. Naslednjo generacijo – kadarkoli že bo napočil njen čas – bo že zaznamoval sodoben trend elektrifikacije.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto