Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Google izboljšuje pretočnost križišč
Tehnologija
Google izboljšuje pretočnost križišč
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
11.10.2021 23:37

Z umetno inteligenco do krajših zastojev in čistejšega okolja.

Urša Prosenjak

Med vzroki prometnega kaosa so lahko tudi nesinhronizirani semaforji in prekratki intervali zelene luči, ki vodijo v zastoje in nepotrebno čakanje v križiščih, to pa predstavlja tudi več onesnaženja okolja. Težavo so opazili pri Googlu in se lotili iskanja rešitev.

Kate Brandt, ki je pri Googlu odgovorna za razvoj področja trajnosti, je napovedala nov Googlov projekt uporabe umetne inteligence, s katerim bi se zagotovilo učinkovitejše delovanje semaforov. Sistem bi meril stanje prometa v križiščih in sproti preračunaval optimalne intervale rdeče in zelene luči.

Projekt je trenutno v pilotni fazi, izvaja pa se na štirih lokacijah v Izraelu v sodelovanju z mesti Haifa in Beer-Sheva ter z izraelsko državno agencijo za ceste. Dosedanji rezultati so pokazali 10 do 20 odstotno zmanjšanje čakanja v križiščih. Podatka o povprečnem številu vozil, ki dnevno prevozijo ta križišča, pri Googlu ne navajajo, vendar je iz posnetkov razvidno, da gre za precejšnjo prometno obrememnitev.

Po Izraelu bodo projekt razširili še na Rio de Janeiro, Google pa se že dogovarja s še več mesti po vsem svetu.

Čeprav je vsesplošna uporaba tovrstne rešitve še zelo oddaljena, pa je to nov korak na poti do pametnih mest, k čemur industrija informacijske tehnologije stremi že leta.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto