Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Nov par gum na sprednja ali zadnja kolesa?
Pnevmatike
Nov par gum na sprednja ali zadnja kolesa?
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
18.11.2021 00:53

Odločitev ima lahko usodne posledice.

Urša Prosenjak

Pnevmatike na vozilu je potrebno po določenem času zamenjati. Ko se odločimo za nakup novih, je najbolje zamenjati vse štiri gume hkrati, če pa to ni možno, pa se znajdemo pred dilemo, kam namestiti novi par: spredaj ali zadaj?

Če so gume neenakomerno izrabljene, nam občutek govori, da zamenjamo tisti par, ki je bolj izrabljen. V primeru izrabljenih prednjih gum, bi potemtakem namestili nove gume na prednjo os. Toda v nasprotju s pričakovanjem to ne bi bila dobra rešitev.

Težava nastane pri vožnji po mokrem asfaltu, ko imajo sprednje gume najboljši možen profil in tekalno plast, kar pomeni, da bodo učinkovito še naprej odrivale vodo nazaj in na stran. Če bi imele zadnje gume enak profil, bi bilo vse v redu, če pa so že dosegle polovico svoje življenjske dobe, bo prišlo do akvaplaninga.

Druga težava se nanaša na stabilnost in ravnotežje vozila. Če bomo nove pnevmatike namestili na prednjo os, bo vozilo nagnjeno k nenadnemu prekrmiljenju, kar se lahko zgodi na spolzkem vozišču.

Pri obrabljenih prednjih gumah je zato smiselno nov par namestiti na zadnja kolesa, njihove dosedanje gume pa premakniti na prednja kolesa. 

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
Vse je odvisno od tega, kateri par je pogonski :)
V letnem času se najbolj obrabljajo gume na sprednjih kolesih, pri speljevanju in zavijanju. Cirkulacija gum na odpad: Manj obrabljene zadnje gume na prednja kolesa, nov par gum na zadnja kolesa. Ostanejo obrabjene prve vedno za na odpad. Če se ne menja zadnjih gum, se samo starajo. Zimske gume pa itak na pogonska kolesa. Najbolj sigurno je pa 4 nove gume na 4 kolesa, 4 stare gume pa na odpad. :) Lp, KB
© Copyright 2017-2023 Njen Avto