Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Zvok zapiranja avtomobilskih vrat ni naključen
Zanimivosti
Zvok zapiranja avtomobilskih vrat ni naključen
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
17.01.2022 00:14

Avto nas lahko prepriča tudi z zvokom.

Urša Prosenjak

Kadar so povprečni ljudje pozorni na zvoke v avtomobilu, gre ponavadi za okvaro, ko nekaj ne zveni prav. Avtomobilski entuziasti pa slišijo tudi pozitiven aspekt zvokov, ki jih proizvaja vozilo. Čeprav smo običajno najbolj pozorni na zvok motorja, pa se proizvajalci zavedajo pomena še nekega drugega zvoka in mu zato tudi posvetijo veliko pozornosti.

 

Gre za zvok, ki ga slišimo ob zapiranju vrat avtomobila. Ta spada med zvoke, s katerimi se proizvajalci avtomobilov izjemno potrudijo, da dosežejo, da zveni prav. Zvok naj namreč ne bi bil zgolj stranski učinek dveh komponent, ki zadeneta ena ob drugo. Veliko truda je vloženega v zagotavljanje, da zaprtje vrat povzroči zelo specifičen, pridušen zvok, ki odraža moč in kvaliteto in ne rožlja.

Lahko bi rekli, da je zvok »ponarejen«, podobno kot dodan digitalni zvok motorja, ki ga slišimo v zvočnikih. Toda z vrati ni povsem tako. Gre za pravi zvok, toda z uporabo različnih materialov, ki absorbirajo zvok, je običajno precej nižji in tišji, kot bi moral biti. Raziskave so namreč pokazale, da višje intonirane kovinske zvoke ljudje nezavedno povezujejo s slabo kvaliteto. Pri novem avtu pa je praviloma prav zapiranje vrat prvi zvok, ki ga slišimo in tako prvi slušni vtis, ki ga avto napravi.

Vemo pa, da nihče ne dobi druge priložnosti za prvi vtis.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto