Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Motor naj ne bo sredstvo za sproščanje adrenalina
Promet
Motor naj ne bo sredstvo za sproščanje adrenalina
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
15.03.2022 04:11

S pomladjo in vse toplejšim vremenom se začenja tudi motoristična sezona. Čeprav so temperature še krepko prenizke za tovrstno zabavo, pa je ravno pravi čas za nekaj nasvetov za varno vožnjo z enoslednimi vozili.

Urša Prosenjak

Agencija za varnost prometa je v sodelovanju s Policijo in UKC Ljubljana pripravila novinarsko konferenco ob začetku nacionalne preventivne akcije Na cesti nisi nepremagljiv - si najbolj ranljiv, v praktičnem prikazu pa so na poligonu Barje predstavili tudi dve vaji, ki lahko vozniku motocikla rešita življenje.

Motor naj ne bo sredstvo za sproščanje adrenalina

Priljubljenost enoslednih vozil je v zadnjih letih vse večja. Svoje k temu prispeva tudi cenovna dostopnost skuterjev in električnih skirojev. V lanskem letu je bilo na slovenskih cestah že 136.150 enoslednih motornih vozil, kar je skoraj 20.000 več kot pred petimi leti. Žal pa je vse več tudi prometnih nesreč z udeležbo dvokolesnih vozil. V lanskem letu jih je bilo 1.056, 17 % več kot v letu 2020. Umrlo je 33 voznikov, vsi so bili moški.

Dejstvo, ki ga poznamo tako motoristi kot tudi ostali vozniki, a se ga vse premalo zavedamo, je, da spadajo motoristi med najranljivejše udeležence v prometu. Na to je opozoril direktor Agencije za varnost prometa Jože Hribar. »Motoristi naj vožnjo prilagodijo svojim sposobnostim obvladovanja motorja, ki najverjetneje niso na ravni lanske jeseni. Zato je pred sezono priporočljiv obisk naših webinarjev in praktičnih usposabljanj, ki bodo potekala v aprilu in maju. Motoristična sezona naj ne pomeni sproščanja adrenalina, preizkusa zmogljivosti motornega kolesa in svojih sposobnosti na cesti, ampak predvsem varno uživanje v vožnji. Motoristi in mopedisti v prometu ravnajte samozaščitno, ne precenjujte svojih motorističnih izkušenj in ne podcenjujte razmer na vozišču. Za varno prevožene kilometre na dveh kolesih naj bodo vodilo razsodnost, izkušnje, strpnost in treznost.«

Na praktičnih usposabljanjih motoristi obnovijo svoje znanje in se izurijo v določenih varnostnih elementih. Med najpomembnejše sodita zaviranje v sili in izogib oviri, kar so motoristi tokrat prikazali na poligonu. Igor Mihajlik, trener varne vožnje Agencije za varnost prometa, je ob tem poudaril: »Motoristična oprema, brezhibno motorno kolo in fizična pripravljenost ter treningi motorističnih znanj in spretnosti so nujni elementi pred začetkom motoristične sezone. Analize prometnih nesreč in opažanja na treningih varne vožnje kažejo, da motoristom včasih primanjkuje izkušenj pri obvladovanju motornega kolesa. Še večji izziv predstavljajo kritične situacije, kjer so napačne reakcije lahko usodne.« Dodal je, da je potrebno stalno vaditi in se izpopolnjevati, ker je vožnja motornega kolesa psihofizična dejavnost. Na vadbeni površini motorist spozna svoje sposobnosti, predvsem ugotovi kaj zmore in česa ne, zato je dobro, da se vključi v organiziran program ali delavnico, kjer ga strokovnjaki opozorijo na pomanjkljivosti, za katere morda sploh ni vedel, nauči pa se pravilne izvedbe kakšne dobre tehnike, ki je prej ni povsem razumel.

Motor naj ne bo sredstvo za sproščanje adrenalina

Priložnost za utrjevanje teoretičnega znanja so imeli motoristi že včeraj popoldne, ko je Agencija za varnost prometa izvedla webinar, ki ga je vodila Anamaria Hren, vodja Sektorja za razvoj in koordinacijo varnosti cestnega prometa. Udeležilo se ga je več kot 220 motoristov, za tiste, ki so tokrat zamudili ali pa bi želeli znanje še dodatno obnoviti, pa bodo potekali webinarji tudi v prihodnjih tednih. Od konca aprila do konca maja bodo v soorganizaciji z DARS-om potekali tudi brezplačni treningi varne vožnje za voznike enoslednih motornih vozil na lokaciji avtocestne baze Novo mesto.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto