Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Kaznivo petje za volanom
Previdno
Kaznivo petje za volanom
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
05.04.2022 19:41

Med vožnjo se lahko hitro zalotimo, da popevamo ob svoji priljubljeni melodiji in čeprav psihološka dognanja navajajo, da to zmanjšuje stres in dobro vpliva na počutje, pa nas lahko privede v težave. V nekaterih državah nas lahko doleti tudi globa.

Urša Prosenjak

Ena izmed njih je Velika Britanija. Tam nas lahko petje med vožnjo stane do 5.000 funtov. Vozniki so lahko kaznovani tudi zaradi predvajanja preglasne glasbe in s tem povzročanja onesnaženja s hrupom. Ob preveč intenzivnem poslušanju glasbe se lahko voznikova koncentracija zmanjša, kar lahko privede do malomarne vožnje in posledično obtožb za ta prekršek.

Če se med takšnim početjem za volanom zgodi nesreča, je lahko voznik kaznovan s 5.000 funti in devetimi kazenskimi točkami.

Podjetje za najem avtomovilov Select Car Leasing je na to opozorilo svoje stranke, predvsem nogometne navijače in jih posvarilo, naj bodo še posebej previdni, kadar njihovo moštvo zadene gol.

Direktor Mark Tongue je dejal: »Poslušanje glasbe v avtu je eno, toda če pojete na ves glas, poplesujete v svojem sedežu in se nasplošno vživite v glasbo, ste v veliki nevarnosti distrakcij med vožnjo.«

»Če obstaja dokaz, pa naj bo to posnetek kamere ali pričevanje policista, da ste pred nesrečo prepevali in poplesovali, vas lahko ovadijo zaradi povzročanja splošne nevarnosti in brezbrižne vožnje, kazni pa so lahko ob hudih posledicah visoke,« nadaljuje Tongue.

Preglasna glasba lahko povzroča težave tudi v primerih, kadar ne pride do nesreče. Ob pretiranem vživetju v glasbi in njeni previsoki jakosti lahko preslišimo bližajoča se vozila na nujni vožnji ali voznike, ki nas na karkoli opozarjajo z zvočnimi signali.

Kot prekršek se lahko obravnava bolj ali manj vsako početje za volanom, za katerega policisti ocenjujejo, da nas ovira in nam onemogoča varno vožnjo.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto