Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Glasba lahko podaljša doseg električnega avta
Glasba v avtu
Glasba lahko podaljša doseg električnega avta
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
09.04.2022 20:31

Glasba ima v naših življenjih pomembno vlogo. Le v nekaj minutah lahko spremeni naša čustva in občutke, lahko zmanjša stres in bolečino ter izboljša naše razpoloženje. Pri Kii pa so ugotovili, da lahko glasba tudi podaljša doseg električnega avtomobila.

Urša Prosenjak

Britanska podružnica južnokorejskega podjetja je v sodelovanju s strokovnjaki za akustiko, zvok in psihologijo izvedla raziskavo, kjer so preverjali, kako glasba vpliva na način vožnje električnega avtomobila.

Pri raziskavi je Kia uporabila najbolje opremljeno izvedbo modela EV6 z vrhunskim zvočnim sistemom Meridian Audio s 14 zvočniki. Sodelujoči vozniki pred tem niso imeli izkušenj z električnimi vozili, njihova naloga pa je bila sesti za volan in opraviti vnaprej določeno 30-kilometrsko vožnjo, med katero se je v avtu predvajal izbor glasbe različnih žanrov in priljubljenih skladb.

Izkazalo se je, da ima lahko izbira glasbe močan vpliv na dejanski doseg električnega vozila. Kot najboljša izbira se je pokazala klasična glasba, saj je bil doseg ob predvajanju Beethovna kar štirikrat daljši v primerjavi z drugimi zvrstmi. Po drugi strani pa so skladbe v hitrem tempu, denimo Blinding Lights zasedbe The Weeknd, pri voznikih spodbudile bolj dinamično vožnjo, zaradi česar se je doseg občutno zmanjšal.

»V dveh dneh testiranja smo ugotovili, da lahko glasba močno vpliva na doseg električnega vozila,« je povedal Duncan Williams, predavatelj na University of Salford’s School of Science, Engineering, and Environment. »Če povzamemo, s klasično in sproščujočo glasbo se bomo pripeljali dlje, če pa nas ne skrbi doseg, pa lahko prisluhnemo poskočnejšim skladbam.«

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto