Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Električni BMW iX kot umetniško platno
Natečaj
Električni BMW iX kot umetniško platno
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
12.04.2022 03:02

Mladi slovenski umetniki so predstavili svojo vizijo zunanjosti električnega BMW iX.

Urša Prosenjak BMW

Podjetje BMW Slovenija je ob 50 letnici povezovanja znamke z umetnostjo na globalni ravni decembra lani k sodelovanju povabilo mlade umetnike do 35. leta, ki so v okviru natečaja Re:design iX pripravili svojo vizijo zunanjosti popolnoma električnega vozila BMW iX.

Na natečaj se je s svojimi vizijami prijavilo 17 ustvarjalcev, med katerimi je najboljše kreativne rešitve izbrala strokovna žirija, ki so jo sestavljali Domagoj Dukec, vodja oblikovanja BMW, Alenka Gregorič, kustosinja za sodobno umetnost, umetniška vodja Cukrarne in Galerije Tobačna, Miran Mohar, mednarodno priznani umetnik, član skupine IRWIN in prodekan AVA akademije za vizualno umetnost v Ljubljani, Kristina Rutar, umetnica, docentka na ALUO Unikatno oblikovanje in Maša Gala, vizualna umetnica, akademska slikarka, KD 3kolektiv.

Najboljšo idejo zunanjosti vozila je predstavil magistrski študent ALOU v Ljubljani Urban Klinkon z delom Skica, ki je primarne barve spektra in osnovne likovne prvine povezal v vizualno zanimiv in privlačen izgled vozila, žirija pa je v njegovem delu prepoznala zelo svež pristop. Osnovno idejo – da vsak korak na poti ustvarjanja šteje in doprinese k trajnostnemu razvoju v oblikovanju, je predstavil drzno, mladostniško in sveže ter jo odlično povezal z bogato zgodovino razvoja BMW vozil.

Električni BMW iX kot umetniško platno

»Sodelovanje z globalno znamko, kot je BMW, je izjemna priložnost, ki sem jo z navdušenjem sprejel. Trajnost razumem kot težnjo po ohranjanju večnosti. Narave, življenja in sveta okrog nas. Kjer prav vsak korak, dejanje, tudi poteza v umetniškem izražanju šteje. Tako sem se vrnil k osnovam in jim želel povzdigniti pomen. Izhajal sem iz treh osnovnih barv – rumene, rdeče in modre – in osnovne umetniške prvine – linije, ki je z vsakim nadaljnjim potegom dobivala več smisla ter novega življenja. Tako sem združil visoko tehnološko vozilo, ki omogoča trajnostno mobilnost, ne le njegovemu vozniku, ampak tudi meni kot umetniku, ki je dobil priložnost za izražanje. Svojo umetniško interpretacijo sem poimenoval skica, saj predstavlja začetek izjemne poti in mojo vizijo prepleta med umetnostjo, tehnologijo in trajnostjo. Neizmerno sem vesel, da je bil moj predlog zmagovalen. Prepričan sem, da mi bo zmaga odprla nova vrata na moji umetniški poti in se veselim novih priložnosti,« je ob zmagi povedal Urban Klinkon.

BMW Slovenija je nagradil tudi drugo in tretje uvrščena ustvarjalca, Moniko Slemc in Bora Jarha, ki sta za vzpodbudo k nadaljnjem ustvarjanju prejela vsak po 500 evrov.

Električni BMW iX kot umetniško platno

Nad izvrstno pripravljenimi idejami je bil navdušen tudi vodja oblikovanja BMW Domagoj Dukec: »BMW iX odlično prepleta umetnost in tehnologijo. Mladim umetnikom smo postavili zahteven izziv, lastno interpretacijo prepletanja teh dveh tem. Kreativne ideje umetnikov niso samo poudarile močnega značaja BMW iX, ampak so tudi prepričale z edinstveno ustvarjalnostjo.«

Na sklepnem dogodku v ljubljanski Cukrarni je bila predstavljena zmagovalna ideja natečaja Re:design. Na okrogli mizi so člani žirije Domagoj Dukec, Miran Mohar, Kristina Rutar, Maša Gala in Alenka Gregorič povzeli pomen prepletanja umetnosti, trajnosti in tehnologije ter omogočanja priložnosti mladim ustvarjalcem. Vozilo Re:design iX bo v prihodnjih dneh zapeljalo na slovenske ceste in s svojo pojavnostjo opozarjalo na pomen trajnosti, na ogled pa bo tudi pri pooblaščenih trgovcih BMW.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto