Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Mnenje otrok pri nakupu avta je pomembno
Raziskava
Mnenje otrok pri nakupu avta je pomembno
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
23.04.2022 14:13

Pri nakupu avtomobila upoštevamo različne dejavnike kot so varnost, praktičnost, naklonjenost določeni znamki ali karoserijski obliki. Obstaja pa dejavnik, ki je bil doslej premalo izpostavljen – mnenje otrok.

Urša Prosenjak

Ko se odločamo za nakup novega avta, se pogosto posvetujemo s prijatelji in sorodniki, vse več ljudi pa upošteva tudi mnenje mlajših družinskih članov, kar so potrdile tudi različne raziskave. Med 1000 starši otrok, starih od 5 do 11 let, je za vpliv svojega podmladka odprtih 33 odstotkov mater in 39 odstotkov očetov. Novejša raziskava, ki jo je agencija Quirus v Veliki Britaniji opravila za Ford, je pokazala, v kolikšni meri so otroci vključeni v proces nakupa družinskega avtomobila in kaj jim je pri tem pomembno.

Izkazalo se je, da otroci aktivno spremljajo nakup avtomobila in imajo tudi jasna stališča pri tem. Med anketiranimi otroki jih 82 odstotkov doživlja avtomobile kot zabavne, več kot 34 odstotkov pa jih s starši sodeluje pri procesu nakupa. Vendar pa otroci niso vedno zadovoljni z družinskim avtomobilom. Približno 57 odstotkov anketiranih otrok pravi, da je trenutni družinski avto lep, okoli 10 odstotkov pa jih je povedalo, da se ga včasih ali celo pogosto sramujejo. Družinskemu avtu otroci pogosto očitajo, da je star model, da avto ni dovolj športen in da je model za starejše. Kar 61 odstotkov otrok se o avtomobilih pogovarja z drugimi, najpogosteje z očetom in prijatelji. Najbolj priljubljeni so športni avtomobili in kupeji (22 odstotkov), sledijo športni terenci (21 odstotkov), za njimi kabrioleti in počitniške prikolice (po 18 odstotkov), nato pa tako imenovani navadni avtomobili (12 odstotkov). Manj priljubljeni so pick-upi (5 odstotkov), majhni avtomobili (2 odstotka) in kombiji (1 odstotek).

Med karakteristikami, ki se zdijo otrokom pomembne, je na vrhu seznama prostornost. Skoraj 97 odstotkov otrok meni, da je prostor pomemben, med kriteriji, ki jih upoštevajo, pa so tudi hitrost, razkošje in ekonomičnost. Po mnenju večine otrok mora biti nov avto »kul«, po možnosti z lepimi platišči. Zelo pomemben se jim zdi tudi multimedijski sistem in povezljivost s pametnim telefonom ter možnost polnjenja naprav.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto