Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Pol stoletja star modelček Porscheja
Miniatura
Pol stoletja star modelček Porscheja
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
11.05.2022 04:24

Pred več kot 50 leti je Porsche pri izdelovalcu modelov naročil popolno repliko modela 911 Targa. Izdelava izjemno podrobnega modela je trajala več kot 1200 ur.

Urša Prosenjak

Model je ročno izdelal Elmar Robmayer, ki je bil izbran za to delo, potem ko je član kluba Porsche videl model ladje, ki jo je Elmar zgradil in razstavil v Württembergischer Yacht Clubu v Lindauu ob Bodenskem jezeru. Na majhni medeninasti ploščici je prebral ime in naslov izdelovalca modelov, kar je vodilo do telefonskega klica iz Porscheja.

Robmayer je virtuoz izdelovanja miniatur in modelčkov. Pred tem je izdelal že model 911 Coupe, toda Targa mu je predstavljala dodaten izziv, saj ji je dodal popolno notranjost, pa tudi komplet Fuchsovih koles, ki jih je mogoče odviti.

Nekaj ​​takega bi lahko danes enostavno zgradili s pomočjo 3D tiskalnika , vendar ga Robmayer leta 1968 seveda še ni imel. Namesto tega je izdelal dvodelni kalup iz lesa, ki ga je nato napolnil z epoksidno smolo, da je naredil telo. Merilniki so bili narejeni tako, da je fotografiral prave merilnike in jih pomanjšal na pravo velikost, teksturiran del armaturne plošče pa je izdelal iz podplata čevlja.

Raven podrobnosti je ogromna in bi jo bilo težko ločiti od 911 v polni velikosti. Robmayer je za izdelavo proizvajalcu avtomobilov zaračunal 10 nemških mark na uro, za delo pa je potreboval 1.257,75 ur, kar je skupaj 12.577,5 DM. V današnjem denarju je to okoli 6600 evrov.

Robmayer je zdaj star 80 let, a se še vedno spominja modela, kot da bi ga izdelal včeraj. Spominja pa se tudi, da je bil tako nervozen zaradi predstavitve modela vodilnim, da je pred prihodom pokadil zavojček cigaret, po odhodu pa še en zavojček.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto