Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Avtomobili prihodnosti ne bodo imeli klasičnih zavor
Nova tehnologija
Avtomobili prihodnosti ne bodo imeli klasičnih zavor
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
15.05.2022 00:05

Prvi korak proti novemu načinu ustavljanja avtomobila je napravil proizvajalec luksuznih športnih avtomobilov DS Automobiles po vzoru dirkalne serije Formula E.

Urša Prosenjak

V prihodnosti ustavljanje avtomobila ne bo več odvisno od diskov in zavornih ploščic, pač pa od elektromotorjev z regeneracijo kinetične energije. Javnosti je bil namreč pred kratkim predstavljen nov dirkalnik Formule E, ki nima zadnje klasične zavore, ampak zavira le regenerativno, DS pa je v svoj novi koncept vgradil enako tehnologijo.

DS E-Tense Performance je predstavljen kot prvi koncept cestnega avtomobila na svetu brez klasične zavore. Vsa kolesa tega avtomobila imajo regenerativne zavorne sisteme, ki s pomočjo dveh vgrajenih elektromotorjev lahko tako kot klasične zavore popolnoma zaustavijo avtomobil. Gre za sistem regeneracije kinetične energije v električno energijo z močjo kar 600 kW.

Pri DS-u menijo, da bi lahko regenerativno zaviranje kmalu postalo edina metoda ustavljanja avtomobila. Koristi bi bile številne – poleg tega, da bo pomagalo pri polnjenju baterije električnih vozil, bo tudi odpravilo potrebo po zavornih kolutih in ploščicah, s tem pa se bo zmanjšalo tudi onesnaževanje okolja. Približno 55 odstotkov onesnaženja zraka, ki ga ustvarijo klasični avtomobili, ne izvira iz izpušnih plinov, torej so njihov izvor pnevmatike, zavore in podobno. Železni prah klasičnih zavor ustvari do 20 odstotkov tega onesnaženja in je zelo nevaren za zdravje ljudi, še posebej za tiste, ki že imajo težave z dihali.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto