Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
V zaspani, pijani in mačkasti obleki za volanom
Fordov sklad
V zaspani, pijani in mačkasti obleki za volanom
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
21.05.2022 00:37

S posebnimi simulacijskimi oblekami mladi spoznavajo pome ustreznega psihofizičnega stanja za volanom.

Urša Prosenjak

Fordov sklad (Ford Fund), dobrodelna enota podjetja, in GlobalGiving, Fordov mednarodni partner za dodeljevanje donacij, sta se povezala s samostojnimi igričarji Fordove ekipe iz sveta ešporta Team Fordzilla. Tekmovalci bodo nastopili v novem videoposnetku za promocijo programa Driving Skills for Life (DSFL), v katerem bodo preizkusili tri posebne obleke, zasnovane tako, da posnemajo učinke alkohola in zaspanosti, ter tako varno ugotovili, kako močno to stanje vpliva na njihovo vožnjo.

Obleke s pomočjo poslabšanega vida, uteži in zvočnih učinkov posnemajo vpliv pijanosti, mačka ali utrujenosti na voznika. Po prevoženem treznem krogu je vsak strokovnjak s področja simulacijskih dirk uporabil eno od oblek za vožnjo istega kroga v vinjenem oziroma utrujenem stanju, pri čemer so bile posledice hitro opazne.

Trenutna slepota zaspane obleke je povzročila številna trčenja, dvojni vid pijane obleke je povzročil nevarno nenatančno vožnjo, medtem ko so vožnjo v mačkasti obleki spremljale številne napake, ki so se končale s spektakularno nesrečo, ki bi bila v resničnem življenju zelo verjetno usodna.

V zaspani, pijani in mačkasti obleki za volanom

Fordov sklad že več let s temi oblekami na nazoren način opozorja na učinke različnih vplivov in motenj, ter jih bo še naprej uporabljal za pomoč pri izobraževanju mlajših voznikov v sklopu svojega programa DSFL. V Evropi so prometne nesreče še vedno eden najpogostejših zunanjih vzrokov smrti starostne skupine med 15 in 25 let, deloma zaradi odvračanja pozornosti zaradi glasbe, sopotnikov ali telefonov, pa tudi zaradi večje izpostavljenosti pijači in drogam v tej starostni skupini.

Driving Skills for Life je program za spodbujanje varnejše vožnje med mladimi, ki ga je leta 2003 v ZDA začel izvajati Fordov sklad. V Evropo je program prišel leta 2013 in od takrat so organizirali usposabljanja v številnih evropskih državah, kjer so strokovno usposobili več kot 45.000 mladih voznikov. Področja, ki jih obravnava, vključujejo ključne dejavnike tveganja, kot so prilagajanje hitrost in prostora, motnje in odvračanje pozornosti, upravljanje vozila, prepoznavanje nevarnosti in negativne posledice vožnje pod vplivom alkohola.

V zaspani, pijani in mačkasti obleki za volanom

Fordovi inženirji in oblikovalci uporabljajo obleke za simulacijo visoke nosečnosti in starejših oseb, ki jim pomagajo pri razvoju, da so vozila uporabna in udobna za vse. Zaspano obleko, mačkasto obleko in pijano obleko so zasnovali glede na stanje, v sodelovanju z inštitutom Meyer-Henschel pa so jih razvili izključno v izobraževalne namene.

Mačkasta obleka: zaradi utrujenosti, omotice, kljuvanja v glavi in težav s koncentracijo je lahko vožnja z mačkom enako tvegana kot vožnja pod vplivom alkohola, tudi če voznik ne presega dovoljene meje alkohola. Ta obleka uporablja uteži, poseben jopič, kapo, očala in slušalke, ki posnemajo simptome.

Pijana obleka: približno četrtina vseh prometnih nesreč s smrtnim izidom v Evropi je povezana z alkoholom in več kot tretjina mladih priznava, da se je peljala z voznikom, ki je bil pod vplivom alkohola. Obleka otežuje preprosta opravila, kot je hoja v ravni črti.

Zaspana obleka: utrujenost je glavni dejavnik pri vsaki peti prometni nesreči. Biti buden več kot 18 ur lahko poslabša sposobnosti do stopnje, ki lahko celo presega mejo za vožnjo pod vplivom alkohola v nekaterih državah. Uteži in edinstvena očala, ki posnemajo mikrospanje, pomagajo predstaviti učinke utrujenosti.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto