Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Avto pomeni ženskam svobodo in neodvisnost
Mednarodni dan voznic 2022
Avto pomeni ženskam svobodo in neodvisnost
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
25.06.2022 14:26

Mednarodni dan voznic, pobuda, ki jo spodbuja WWCOTY, praznuje konec prepovedi vožnje žensk po vsem svetu.

Urša Prosenjak

Žirija Svetovnega avta leta po izboru žensk je izvedla globalno raziskavo o vozniških navadah in čustvih, povezanih z avtomobilom. Po podatkih, ki jih je WWCOTY zbral na petih celinah, je 43 odstotkov žensk med vožnjo deležnih komentarjev svojih partnerjev. Ta številka naraste na 58 odstotkov med latinskoameriškimi voznicami, medtem ko je odstotek najnižji na Češkem (28,57 odstotka) in na Hrvaškem (41,17 odstotka).

Potovanje s partnerjem na sovoznikovem sedežu povzroča nelagodje za 14,47 odstotka žensk. Največkrat nelagodje občutijo Španke, kjer se 21,4 odstotka anketiranih žensk počuti negotovo za volanom, ko se vozi s partnerjem, v Belgiji je ta številka 16,27 odstotka, v Združenih državah je 15 odstotkov in na Portugalskem 12,5 odstotka.

Ženskam po vsem svetu avtomobil zagotavlja svobodo in neodvisnost. Tako meni kar 94,89 odstotka žensk. Voznicam avtomobil v večini primerov pomeni več kot le prevozno sredstvo. Omogoča dostop do sveta, polnega možnosti, izkušenj in osebnega razvoja. Ta svet se je popolnoma odprl 24. junija 2018, ko je bila odpravljena prepoved vožnje žensk v Savdski Arabiji, zadnji državi, kjer to ni bilo dovoljeno. Tako je padel eden od velikih zidov, ki jih je bilo treba še porušiti v avtomobilskem svetu. Ženske so pridobile mobilnost in osebno svobodo, dovoljena jim je strast do avtomobilov. Postale so vidnejše in opozorile družbo na potencial polovice prebivalstva.

Danes ženske vplivajo na več kot 80 odstotkov nakupov avtomobilov v razvitih državah. »To se bo v prihodnjih letih nadaljevalo oziroma raslo, ker se odstotek univerzitetnih študentk na razvitih območjih povečuje. Pariteta plač postaja dosegljiv cilj, upravni odbori niso več izključno moški in na seznamih najbogatejših ljudi na svetu ni nenavadno videti vse več ženskih imen,« pravi Marta García, izvršna predsednica WWCOTY. »Prihodnost trajnostne mobilnosti in enakosti ne bi bila mogoča brez prispevka žensk.«

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto