Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Hitra vožnja koristnejša od telovadbe
Raziskava
Hitra vožnja koristnejša od telovadbe
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
13.08.2022 01:45

Znano dejstvo je, da gibanje in športna vadba s sproščanjem endorfinov ugodno vplivata na razpoloženje. Raziskava pa je pokazala, da ima podoben, vendar intenzivnejši učinek tudi hitra športna vožnja.

Urša Prosenjak

Raziskavo sta skupaj opravila Abarth in univerza Loughborough iz Velike Britanije, da bi dokazala, da športna vožnja, seveda na dirkališču, bolje vpliva na dobro razpoloženje kot kardio vadba.

»Splošno znano je, da je telesna aktivnost zelo pomembna, ne samo za telesno pripravljenost, ampak tudi za čustveno zdravje. Nismo pa vedeli veliko o tem, kako lahko vožnja, še posebej na dirkališču, vpliva na človekovo razpoloženje,« je dejal dr. Dale Esliger, univerzitetni predavatelj, ki je bil vodja tega poskusa.

V raziskavi so sodelovali udeleženci, ki so se podvrgli vadbi v telovadnici in si privoščili hitro vožnjo na dirkališču. Pri njih so spremljali številne odzive, od obrazne mimike in subjektivnih vtisov do srčnega utripa in nekaterih drugih kazalcev, ki so jih merili različni senzorji.

»Začetni rezultati so pokazali, da sta imeli obe dejavnosti pozitiven čustveni učinek na udeležence, vendar je vznemirjenje na dirkališču bistveno bolj izboljšalo njihovo razpoloženje,« je dejal Esliger.

Ljudje so bili po vožnji na dirkališču v povprečju približno 59 odstotkov srečnejši kot po vadbi v telovadnici.

Glede na vrsto vadbe je bilo razpoloženje pri vožnji na stezi za 4 odstotke boljše kot po vadbi z utežmi, za 20 odstotkov boljše kot po kombinaciji vadbe z utežmi in kardio vadbe ter celo za 116 odstotkov boljše kot po kardio vadbi.

Športna vožnja pa je v prednosti pred telesno vadbo še v drugem pogledu. Medtem ko opazovalci v telovadnici niso deležni pozitivnih občutkov ob vadbi, je pri vožnji drugače. Na potnike je vožnja vplivala 77 odstotkov bolje kot kardio vadbe, pri katerih so aktivno sodelovali.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto