Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Nesreče električnih avtomobilov so pogostejše in dražje
Varnost
Nesreče električnih avtomobilov so pogostejše in dražje
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
31.08.2022 02:21

Francoska zavarovalnica AXA je po preizkusih trčenja leta 2022 v Zürichu v Švici preučevala posebnosti nesreč z električnimi vozili. Ugotovili, da so nesreče, v katere so vpletena električna vozila, dražje, nevarnejše za potnike v drugih vozilih.

Urša Prosenjak

»Zavarovalnice in naše stranke se soočamo z novimi tveganji: čeprav električni avtomobili vsaj pri nas ne povzročijo več nesreč kot klasični, So pa odškodninski zahtevki ob nesrečah višji,« je dejal Nils Reich, direktor premoženjskih zavarovanj pri AXA v Nemčiji.

Razlog za to, da so nesreče električnih vozil dražje, je preprost: električna vozila so polna drage tehnologije, ki lahko potrebuje draga popravila. Še več, čeprav imajo električna vozila na splošno najnovejšo varnostno tehnologijo v potniški kabini, je njihova zasnova neizogibna slabost.

Ker večina proizvajalcev avtomobilov postavlja baterije na dno svojih vozil, lahko poškodbe od spodaj povzročijo presenetljivo drago in včasih nevarno škodo. Vendar zavarovalnica ugotavlja, da je tveganje požarov v električnih vozilih in vozilih z notranjim zgorevanjem precenjeno. Statistično je bilo ugotovljeno, da le pet od vsakih 10.000 vozil zagori.

Električna vozila prinašajo večjo verjetnost nesreče le na enem področju - med pospeševanjem. Visok, takojšen navor električnih motorjev vodi v okoliščine, v katerih vozniki električnih vozil pritisnejo na plin in nato dvignejo, kar včasih vodi do izgube nadzora in trka.

»Večina električnih avtomobilov, še posebej močnih, ima zelo visok navor, kar je takoj opazno, ko pritisnete na pedal za moč,« je povedal Michael Pfaffli, vodja raziskav nesreč pri AXA Switzerland. »To lahko povzroči neželeno, sunkovito pospeševanje, ki ga voznik ne more več nadzorovati.«

To vodi v za 50 odstotkov višjo stopnjo nesreč kot pri vozilih z notranjim izgorevanjem.

Dodatno težavo predstavlja teža električnega avta. Ker so električna vozila preprosto težja od vozil z motorjem z notranjim izgorevanjem, v nesreči ustvarijo več sile. Dva avtomobila, ki sta enake velikosti, a imata različno težo, bosta v nesreči povzročila različno količino škode.

To ni značilno samo za električna vozila, saj vsa vozila postajajo težja, vendar bo zaradi težkih baterijskih sklopov povprečna teža vozil verjetno le še naraščala. AXA zato priporoča, da vozniki to moč in silo upoštevajo med vožnjo.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto