Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Avtomobili v službi njenega veličanstva
Kraljica Elizabeta II
Avtomobili v službi njenega veličanstva
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
09.09.2022 06:09

Monarhinja z najdaljšim stažem je bila tudi spretna voznica in ljubiteljica vožnje ter avtomobilov

Urša Prosenjak

V četrtek zvečer je svet pretresla novica o smrti Kraljice Elizabete II. Nas, ki smo ljubitelji Otoka in vsega britanskega, se je žalostna vest dotaknila še nekoliko bolj, spominu na veliko osebnost v telesu drobne ženice, pa se bomo poklonili s sprehodom skozi floto njenih avtomobilov.

Kraljico je na uradne dolžnosti najpogosteje vozil šofer, toda tudi sama je nadvse rada sedla za volan, kadar je niso spremljale budne oči javnosti. Še v času praznovanja svojega platinastega jubileja, sedemdesetletnice vladanja, se je po opravkih vozila sama. Bila pa je tudi edina oseba na svetu, ki je smela voziti brez vozniškega dovoljenja.

Njena ljubezen do avtomobilov se je bržkone porodila v drugi svetovni vojni, ko je delala kot voznica in mehaničarka v ženski pomožni teritorialni službi, kasneje pa je večinoma vozila takrat, ko je bila v kraljevih rezidencah Windsor in Balmoral.

V sedmih desetletjih vladanja se je v njenih garažah zvrstilo precej različnih vozil, med katerimi so tudi manj razkošna vozila, vsem pa je skupno to, da so bili izdelani v Veliki Britaniji.

Pred nami je nabor nekaterih avtomobilov, ki so spremljali kraljico skozi njeno življenje.

Rešilni avto Pomožne teritorialne službe

Leta 1945 se je kraljica, tedaj še kot princesa, stara 18 let, pridružila ženski pomožni teritorialni službi kot podčastnica. Izšolala se je za voznico in mehaničarko, na sliki pa je poleg vojaškega reševalnega vozila.

Avtomobili v službi njenega veličanstva

Bentley Bentayga

Čeprav je oblika 160.000 funtov vrednega 4×4 kontoverzna, se zdi, da to kraljice ni odvrnilo. »Zanjo smo rezervirali avto številka ena,« je izvršni direktor Bentleya Wolfgang Duerheimer poročal o luksuznem britanskem avtomobilu, ki je bil predstavljen leta 2015 v Nemčiji. Kraljica naj bi bila navdušena nad njegovimi zmogljivostmi, potem ko ga je preizkusila okoli posestva Balmoral.

Avtomobili v službi njenega veličanstva

Daimler Super V8 LWB

Avto s prilagojenim držalom za torbico, krmilniki za skrite modre utripajoče luči in opremo za telefon, ki omogoča neposreden stik z Downing Streetom je bil tri leta, od leta 2001, kraljičin osebni avtomobil, ki so ga uporabljali okoli posestva Windsor in Buckinghamske palače.

Avtomobili v službi njenega veličanstva

Jaguar X-Type karavan

Kadar je bila v rezidenci na gradu Windsor v Berkshiru, je kraljica uživala v vožnji v cerkev po dolgi poti, ki poteka skozi Windsor Great Park. Ob neki priložnosti mlada družina med sprehodom ni slišala kraljičinega Jaguarja, ki se je približeval, zato jih je monarhinja kar obvozila po travi.

Avtomobili v službi njenega veličanstva

Land Rover Defender

V svoji sedemdesetletni vladavini je kraljica vozila in imela v lasti okoli 30 Land Roverjev, vendar je prvotni Land Rover, ki je kasneje postal znan kot Defender, tisti, ki je očitno zaslužil največje občudovanje njenega veličanstva. Najljubši ji je bil Defender 110 iz leta 2002 z dizelskim motorjem TD5, dvignjenim vzmetenjem in ogrevanimi sedeži.

Avtomobili v službi njenega veličanstva

Range Rover

Čeprav je bila kraljici všeč robustnost Land Roverja, je cenila tudi udobje Range Roverja. V njeni garaži je domoval Range Rover LWB Landaulet, podaljšana različica z odprto streho, uporabljala pa ga je na paradah in uživala v vožnji modela na zgornji sliki, ki je opremljen z osebno maskoto njenega veličanstva na pokrovu motorja: labradorcem, ki nosi fazana v ustih.

Avtomobili v službi njenega veličanstva

Rolls-Royce Phantom VI

Ta avtomobil je kraljici leta 1978 za njen srebrni jubilej podarilo Združenje proizvajalcev in trgovcev motorjev. Še vedno je v lasti kraljeve družine in je bil uporabljen za poroko princa Williama in Catherine Middleton. Poganja ga 6,75-litrski V8 s približno 220 KM.

Avtomobili v službi njenega veličanstva

Rover P5B

V Heritage Motor Centru v Gaydonu, Warwickshire, sta dva primerka tega modela, oba sta pripadala kraljici. Z njima je povezana zabavna anekdota. Ko se je nekoč James May z enim od njiju odpeljal na testno vožnjo, je bil grenko razočaran, ko je ugotovil, da v sovoznikovem predalu ni pločevinke sladkarij. »V lastnem avtomobilu hranim pločevinko kuhanih potovalnih sladkarij,« je zapisal. »Na pokrovu je majhen grb in napis 'Po naročilu njenega veličanstva kraljice'. Vedno sem razumel, da to pomeni, da so to sladkarije, ki jih sama kraljica poje na dolgi poti do Balmorala. Pravzaprav jih zato kupujem. Toda v sredinski konzoli kraljičinega avtomobila? Nič.«

Avtomobili v službi njenega veličanstva

Vauxhall Cresta karavan

Ta avto dokazuje, da kraljica ni vselej vozila le luksuznih avtov. Na sliki jo vidimo voziti Vauxhall Cresta karavan okoli leta 1980, vozila pa je tudi Omego in Insignio.

Avtomobili v službi njenega veličanstva

Uradni državni Bentley

Kraljica je imela dva uradna državna avtomobila Bentley, ki sta bila vedno v pripravljenosti. Enega ji je leta 2002 za kraljičin zlati jubilej podaril konzorcij britanskih proizvajalcev avtomobilov in servisnih podjetij, drugega pa so dodali po nadgradnji prototipa. Kraljičine različice, ki temeljijo na modelu Arnarge, limuzini polne velikosti avtomobilske znamke, ki jo je zamenjal Mulsanne, so še daljše in višje ter imajo oklepno karoserijo, pobarvano v bordo in črno. Imajo tudi pnevmatike, odporne proti predrtju, in modre utripajoče luči.

Avtomobili v službi njenega veličanstva

McLaren Artura Elizabeth II

Ob kraljičini floti ne moremo mimo avtomobila, ki ga je McLaren izdelal posebej za kraljičin platinasti jubilej. Kraljevska Artura na nosu nima McLarnove značke, pač pa je na njenem mestu različica kraljičinega grba v McLarnovem slogu. Zunanjost je v odtenku platinasto srebrne barve, ki so jo preizkušali v različnih pogojih, da bi ustvarili zares popoln odtenek.

Avtomobili v službi njenega veličanstva

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto