Zadnje potovanje kraljice z najdaljšim stažem
Kraljica Elizabeta II
Zadnje potovanje kraljice z najdaljšim stažem
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
14.09.2022 06:08

Kraljico Elizabeto II bodo deset dni po smrti položili k večnemu počitku, pred tem pa se je z avtomobilom, prirejenim prav v ta namen, odpeljala še na zadnjo turnejo po kraljestvu, kjer se jih podaniki lahko poklonijo in izkažejo spoštovanje.

Urša Prosenjak

Krsto s kraljico so v nedeljo prepeljali s škotskega gradu Balmoral v Edinburgh s črnim pogrebnim avtom, pripravljenim posebej za to priložnost. Vozilo je priskrbela škotska pogrebna služba William Purve Funeral Directors, ki se je nemudoma soočila z izjemno prepoznavnostjo. Ko se je njihovo ime pojavilo na oknu vozila, so uporabniki spleta tako množično obiskali njihovo spletno stran, da se je ta sesula.

Pričakovali bi, da bo kraljico odpeljala k večnemu počitku ena izmed tradicionalno britanskih znamk, na primer Bentley, Rolls-Royce ali Jaguar, ki jih je pokojna monarhinja tudi sicer nadvse cenila. Toda nalogo kraljičine poslednje vožnje skozi njej tako ljubo Škotsko je prevzela nemška znamka. Natančneje Mercedez-Benz razreda E.

Tradicionalno so pogrebna vozila družbe William Purve obarvana srebrno, pričujoči primerek pa so odeli v črno folijo, da ustreza kraljevemu protokolu.

Zadnje potovanje kraljice z najdaljšim stažem

Mercedes-Benz razreda E-Class je predelal nemški karoserist Binz International. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1936 in je sprva proizvajalo reševalne in pogrebne kočije, v petdesetih letih pa je začelo predelovati luksuzna Mercedesova vozila. Model, ki je prepeljal kraljičino krsto, ima podaljšano medosno razdaljo, kar omogoča dve vrsti sedežev poleg prostora za pokojnika.

Zadnje potovanje kraljice z najdaljšim stažem

Mercedes je kraljico prepeljal skozi Škotsko do katedrale Svetega Gilesa, nato pa so krsto z letalom dostavili v London, kjer je naloge prevoza prevzel državni pogrebni avto. Pri izbiri slednjega je imela besedo tudi sama kraljica, gre pa za predelani Jaguar Land Rover, zasnovan tako, da bo med potjo skozi London in Windsor javnost lahko videla krsto. Pogrebni avto ima široka okna ob strani in zadaj, prozorno stekleno streho in tri svetle reflektorje v notranjosti vzdolž stropa, ki osvetljujejo dvignjeno krsto. Vozilo je obarvano v odtenek Royal Claret, enako barvo kot uradna kraljeva in državna vozila.

Po protokolu bodo kraljico k večnemu počitku položili deset dni po smrti, na sami pogrebni slovesnosti pa bodo za prevoz krste uporabili tradicionalen ročni pogrebni voz.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2021 NjenAvto