Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Skrivnost: zakaj je umrla monaška princesa?
Obletnica tragedije
Skrivnost: zakaj je umrla monaška princesa?
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
15.09.2022 02:06

Mineva natanko 40 let, odkar je svet mnogo prezgodaj izgubil priljubljeno princeso in nadarjeno igralko. Njena smrt je bila ena tistih, ki odpirajo še in še vprašanj »kaj, če…«. Ena tistih tragedij, ki bi se lahko srečno razpletle, če bi bilo le to ali ono drugače.

Urša Prosenjak

Grace Kelly, ki se je uveljavila z uspešno hollywoodsko kariero, preden je postala monaška princesa Gracija Patricija, je med vožnjo od svoje podeželske rezidence v Roc Agel do Monaka utrpela blago možgansko krvavitev. To je povzročilo, da je izgubila nadzor nad svojim Roverjem P6 3500 iz leta 1971 in zapeljala s strme, ovinkaste ceste v prepad.

Skrivnost: zakaj je umrla monaška princesa?

Z njo je bila njena najstniška hči Stephanie, ki je poskušala obvladati vozilo, a brez uspeha. Princeso so odpeljali v monaško bolnišnico, kjer so ugotovili, da ima poškodbe možganov in prsnega koša ter zlom stegnenice. Umrla je naslednjega dne, 14. septembra 1982 ob 22.55, ko je njen mož Rainier odločil, da je ne bodo več umetno ohranjali pri življenju.

Pot, ki jo je princesa prevozila že ničkolikokrat, je bila tokrat usodna. Kar pa se ne bi zgodilo, če ne bi princeso ravno takrat doletela povsem nepovezana zdravstvena težava – ki prav mogoče ne bi bila usodna, če bi Gracija takrat počela karkoli drugega, ne pa vozila avto. In začarani krog tragedije je sklenjen.

Skrivnost: zakaj je umrla monaška princesa?

Stephanie je v nesreči utrpela rahel pretres možganov ter poškodbe glave in vratnih vretenc, zato se ni mogla udeležiti materinega pogreba, ki je potekal 18. septembra v Katedrali naše brezmadežne Gospe, po maši zadušnici pa so princeso pokopali v Grimaldijevi družinski grobnici. Pogreba se je udeležilo več kot 400 ljudi, med njimi tudi Cary Grant, Nancy Reagan, Danielle Mitterrand, iranska cesarica Farah in princesa Diana.

Novica o smrti monaške princese je pretresla obe strani Atlantika, a po prvem šoku so se začela postavljati vprašanja.

Uradni vzrok njene smrti sta bili dve intenzivni možganski kapi, ki sta povzročili nepopravljivo škodo, zato se je družina odločila za izklop aparatov, ki so jo umetno ohranjali pri življenju. Še danes, štiri desetletja kasneje, pa njena smrt ostaja ena največjih skrivnosti Hollywooda in evropske monarhije.

Prvo vprašanje, ki se poraja, je: zakaj je princesa vozila? Znano dejstvo je bilo, da ne vozi rada, relacija, kjer se je zgodila nesreča, je ovinkasta, vožnja po njej pa dolgotrajna in naporna. A morda je bila pač ravno pri volji za vožnjo. Stephanie se je namreč pripravljala na vpis v novo pariško šolo dva dni kasneje in tja sta se želeli z mamo odpraviti skupaj, imeli sta tudi že železniške vozovnice. Od podeželskega doma do železniške postaje bi ju moral odpeljati šofer, ko pa sta natovorili svoj nujno prtljago, ni bilo več prostora za potnike.

Skrivnost: zakaj je umrla monaška princesa?

Princesa je zato nameravala voziti sama, vendar je šofer vztrajal, da ju bo peljal on ter se nato vrnil nazaj po prtljago. Vztrajna pa je bila tudi princesa in tako sta se s hčerko odpravili na pot. Na neki točki na poti sta naleteli na oster ovinek, ki je zahteval 150-stopinjski zavoj - in tam je šlo vse narobe. Vozilo je zapeljalo skozi podporni zid in zgrmelo 120 metrov po pobočju.

Sprva so se pojavile govorice, da je v resnici vozila Stephanie, čeprav je bila mladoletna in brez vozniškega dovoljenja, kar naj bi potrdili nekateri očividci.

Leta 2002 je Stephanie končno spregovorila o govoricah. "Nisem vozila, to je jasno," je povedala. "Pravzaprav me je vrglo po notranjosti avtomobila kot mojo mamo, ki jo je katapultiralo na zadnji sedež. Sovoznikova vrata so bila popolnoma razbita – izstopila sem na edini dostopni strani, voznikovi."

Druga priljubljena govorica, ki se je pojavila, je bila, da je bila Kellyjeva razburjena, ker sta se s Stephanie prepirali, saj se je najstnica želela poročiti svojim takratnim fantom, sinom francoskega filmskega igralca Jean-Paula Belmonda, dirkačem Paulom.

Ugibalo se je tudi o brezhibnosti avta. Ker sledi zaviranja ni bilo, je avto očitno pospeševal ves čas, ko je zapeljal s pečine. Priča, ki je vozila za njimi, je povedala, da ni videla, da bi se prižgale zavorne luči. 

Druga poročila so s prstom kazala na proizvajalca avtomobilov, češ da so morda 11 let staremu Roverju odpovedale zavore. Motenj v delovanju niso našli. Nekaj ​​pa je bilo potrjeno: potnici v avtu nista bili pripeti z varnostnim pasom.

Nenazadnje se je pojavilo še vprašanje princesinega zdravja. Zadnji tedni poletja za princeso niso bili lahki. Pojavila so se poročila, da ima visok krvni tlak (kasneje so bila ta poročila zanikana) in ima težave, povezane z menopavzo. Stephanie se je kasneje spomnila, da je njena mama med vožnjo rekla, da jo boli glava - nato pa se je zdelo, kot da je nenadoma začutila bolečino in izgubila zavest, preden je avto zapeljal čez rob.

Mnoga vprašanja še danes nimajo odgovora in človek se lahko hitro vpraša, ali je bila nersreča res nesreča, ali je pa je princesi nekdo pomagal umreti.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto