Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Utesnjeni delavci Tesle izgubljajo voljo
Prepoved dela od doma
Utesnjeni delavci Tesle izgubljajo voljo
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
17.09.2022 19:22

Elon Musk je s tiransko zahtevo spravil v stisko številne uslužbence Tesle, ki svojega dela ne morejo več opravljati tako dobro, kot bi ga lahko.

Urša Prosenjak

Potem ko se je v času Covida marsikje uveljavilo delo od doma, so mnogi delodajalci ugotovili, da lahko zaposleni svoje delo na tak način enako dobro opravijo, če ne še bolje. Elon Musk ni med njimi. Svojim delavcem je tik pred poletjem postavil ultimat: za vsaj 40 ur tedensko se morajo vrniti v pisarno ali pa se posloviti od svoje zaposlitve. Dodal je še, da bo delo na daljavo omogočeno le posebej izjemnim članom kolektiva, ki ne morejo biti prisotni na delovnem mestu, vsako izjemno pa bo dovolil izključno on sam.

Po treh mesecih novega režima situacija ne izgleda dobro. Kot poroča CNBC, ki se sklicuje na neimenovane vire, Tesla nima niti prostora niti dovolj pripomočkov, da bi vsem delavcem omogočila normalno delo v prostorih podjetja, zato je onemogočenje dela na drugih lokacijah povzročilo upad morale v kolektivu.

Podjetje Tesla je bilo sicer na tem področju napredno in naklonjeno delu na daljavo že pred pandemijo. Zaradi hitre rasti podjetju ni uspelo zgraditi dovolj delovnih površin in nakupiti pisarniške opreme, zato je bilo delo od doma sprejemljiv kompromis.

Ob Muskovi zahtevi so težave eskalirale. Zaposleni v pisarnah nimajo dovolj pisalnih miz in stolov, primanjkuje jim celo drobnega materiala. Zaradi gneče v prostorih hodijo opravljat službene telefonske klice na prosto.

Ob vsem tem je prisotnost delavcev natančno nadzorovana. Musk in ostali vodstveni delavci dobivajo podrobna tedenska poročila o prisotnosti ali odsotnosti kadra, kombinacija nevzdržnih pogojev in strogega nadzora pa je pri zaposlenih povzročila upad delovnega zagona.

Dodatna težava pri Muskovi zahtevi je tudi dejstvo, da nekateri uslužbenci, ki so vse svoje obdobje pri podjetju delali od doma, živijo zelo oddaljeno od podjetja, zato bi se zaradi obvezne prisotnosti morali preseliti. Prvi mož Tesle jim je dal čas do konca tega meseca, da uredijo svojo situacijo in poskrbijo za prisotnost v pisarni, sicer bo njihovo delovno razmerje prekinjeno.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto