Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Avto, ki čisti zrak
Inovacija
Avto, ki čisti zrak
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
19.09.2022 08:22

Čeprav električna vozila ne onesnažujejo toliko kot avtomobili z notranjim izgorevanjem, nobeno vozilo ni popolnoma brez emisij, zlasti če upoštevamo proces proizvodnje. Toda skupina študentov s tehnološke univerze v Eindhovnu na Nizozemskem se poskuša približati idealu.

Urša Prosenjak

Ekipa je ustvarila vozilo ZEM ali Zero Emissions Vehicle, ki je čim bližje ničelnim emisijam. Pri izdelavi avtomobila so uporabili nove tehnologije za zmanjšanje njegovega vpliva na planet.

»Ta avto je bil narejen s ciljem čim bolj zmanjšati emisije CO2 med proizvodno fazo, življenjsko fazo in fazo ob koncu življenjske dobe,« je povedal Jens Lahaije, član ekipe tehnološke univerze v Eindhovnu.

Avto je bil narejen iz velikega deleža reciklirane plastike, ki je bila 3D natisnjena v pravilno obliko. To vključuje monokok in karoserijske plošče ter zagotavlja, da poleg uporabe recikliranih materialov praktično ni odpadkov.

Ključni element avtomobila je poseben filter, ki iz zraka zajame CO2 med vožnjo po cesti. Po navedbah ekipe lahko zajame do 2 kg toplogrednih plinov vsakih 20.000 km.

Ekipa priznava, da to ni ogromna količina CO2 – potrebnih bi bilo 10 teh avtomobilov, da bi zajeli toliko plina kot eno drevo – vendar trdi, da bi bil učinek velik, če bi filter uporabljali v velikem obsegu. Filter bodo tudi patentirali.

»Res je šele koncept, vendar že vidimo, da lahko v prihodnjih letih povečamo zmogljivost filtra,« je povedala vodja ekipe Louise de Laat. »Zajemanje CO₂ je predpogoj za kompenzacijo emisij med proizvodnjo in recikliranjem.«

Ekipa si predstavlja prihodnost, v kateri je mogoče filtre preprosto izprazniti na polnilnih postajah, medtem ko se baterije polnijo. Zaenkrat se filter precej hitro polni in ga je treba izprazniti vsakih 320 km. Ekipa zdaj prosi za pomoč avtomobilsko industrijo, da bi svoj projekt izpeljala do konca.

»Industrijo pozivamo, naj prevzame pobudo, in seveda bomo z veseljem sodelovali,« je dejala Nikki Okkels, vodja zunanjih odnosov na univerzi. »Nismo še končali svojega razvoja in želimo v prihodnjih letih narediti pomembne korake. Proizvajalce avtomobilov vljudno vabimo na ogled.«

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto