Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Seksizem še vedno preveč prisoten v motošportu
Ženske na dirkališču
Seksizem še vedno preveč prisoten v motošportu
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
10.11.2022 03:33

Več kot 50 let po tem, ko se je ženski zadnjič uspelo kvalificirati za dirko Formule 1, se zdi, da se je na tem področju malo spremenilo.

Urša Prosenjak

Medtem je kar nekaj žensk aktivnih v drugih panogah motošporta. Tam se redno srečujejo s seksističnimi opazkami, opozarja nizozemska dirkačica Beitske Visser.

Še vedno obstajajo ljudje, ki menijo, da v motošportu ni mesta za ženske. S tem se voznice, kot je Visserjeva, dnevno srečujejo. » Ženske naj ostanejo doma, ženske naj ostanejo v kuhinji. Zanimivo je, da ti komentarji pogosto prihajajo od ljudi zunaj sveta motošporta,« opaža.

Ekipe in posamezniki, tako ali drugače aktivni v motošportu, jo na splošno spoštujejo, saj je na tem področju dosegla že precej in se izkazala s svojimi sposobnostmi. Večina kritik prihaja iz vrst takoimenovanih kavč komentatorjev. »Večinoma ljudje, ki nasprotujejo ženskam v motošportu, sedijo doma in tipkajo po tipkovnici ter objavljajo čudne komentarje,« pojasnjuje Visserjeva.

19-letna dirkačica Emely de Heus se strinja z besedami kolegice iz serije W in priznava, da jo takšni komentarji včasih kar malce razočarajo. »Ponavadi je to nekdo, ki sam sploh ni na progi. Če bi bil poleg mene, bi ga verjetno petkrat prehitela,« pravi.

Oba voznici tekmujeta v seriji W. Razred naj bi ženskam ponudil odskočno desko do drugih dirkalnih razredov, a zaenkrat le s težavo uspeva. Jamie Chadwick je na primer trikrat osvojila prvenstvo, a ni našla dovolj sponzorjev, da bi se preselila v Formulo 3 . Letos je bilo prvenstvo serije W predčasno prekinjeno zaradi finančnih težav. Kljub temu Visserjeva in De Heusova ostajata prepričani, da bo v prihodnosti na štartu Formule 1 tudi ženska.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto