Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Reševanje za Pulitzerja
Na današnji dan
Reševanje za Pulitzerja
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
03.05.2023 21:09

Virginia Schau je prva ženska, ki je osvojila Pulitzerjevo nagrado za fotografijo. Dogodek, ki ga je ujela v objektiv, se je zgodil pred natanko 70 leti.

Urša Prosenjak Virginia Schau

Virginia in njen mož Walter sta si 3. maja 1953 skupaj z Vigriniinima staršema privoščila izlet. Virginia je s seboj vzela fotoaparat, ki ji ga je nekaj let poprej podarila sestra. Kasneje je sicer dejala: »Sem tip človeka, ki vedno vzame s sabo fotoaparat na izlete, vendar nikol ne fotografira.« Pred tem je nazadnje fotografirala ob materinskem dnevu pred več kot enim letom in na filmu sta ostala še dva posnetka.

Družina se je tako odpravila na ribiški izlet. Približevali so se mostu Pit River Bridge severno od Reddinga v Kaliforniji, pred njimi pa je vozil tovornjak s sadjem in zelenjavo. Na mostu pa sta voznik tovornjaka Paul M. Overby in njegov pomočnik Henry Baum ugotovila, da je nekaj narobe s krmilnim sistemom in preden jima je uspelo ustaviti, je krmiljenje v celoti odpovedalo. Voznik je izgubil nadzor nad tovornjakom, ki je zapeljal skozi jekleno ograjo mostu.

Kabina, v kateri sta bila ujeta voznik in sovoznik, je zabingljala z mostu, 12 metrov nad gladino reke Sacramento. Zadnja kolesa so bila ukleščena med stranskim delom mostu in prikolico, ki je kot po čudežu ostala na mostu. Walter Schau, in voznik za njim, J. D. McLaren, sta ustavila promet, poiskala vrv in s pomočjo drugih voznikov rešila oba tovornjakarja iz kabine.

Walter Schau se je spustil z mostu, podal vrv vozniku tovornjaka, ki se je je oprijel, ostali pa so ga potegnili na varno. V kabini je bil še vedno ujet sovoznik Baum, ki je izgubil zavest. Takrat je kabina zagorela in še preden bi jo v celoti pogoltnil ogenj, je Walter splezal vanjo in rešil nezavestnega Bauma. Goreča kabina je le nekaj trenutkov za tem končala v reki.

Medtem ko je na mostu potekalo tvegano reševanje, se je Virginia Schau vrnila k avtu, vzela svoj fotoaparat in posnela dva posnetka, kolikor je še bilo prostora na filmu. Oče jo je spomnil na fotografski natečaj lokalnega časopisa, na katerega se je nato tudi prijavila, zmagala in dobila nagrado 10 dolarjev.

S tem pa zgodba še zdaleč ni bila končana. Njeno fotografijo je opazil Associated Press in poskrbel za njeno globalno distribucijo. Skoraj natanko leto dni po dogodku je Virginio šokirala novica, da je osvojila Pulitzerjevo nagrado za fotografijo. Ne le, da je bila prva ženska, ki ji je to uspelo, tokrat se je šele drugič v zgodovini zgodilo, da je nagrado dobil ljubiteljski fotograf in ne profesionalec. Prejela je nagrado v višini 1.000 dolarjev, prav tako pa je dobila plačilo tudi iz naslova objav v časopisih. Dodaten prihodek sta z možem namenila za plačilo bolnišničnega računa ob rojstvu njunega prvorojenca.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto