Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Spogledovanje s prestižem
Mazda CX-60 PHEV AWD Homura
Spogledovanje s prestižem
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
05.05.2023 21:21

Mazda je ena tistih znamk, ki jim vedno znova uspe sestaviti paket funkcij, zmogljivosti in videza, ki se močno spogleduje s prestižnim segmentom, ob tem pa obdrži sprejemljivo ceno. S svojim največjim in najnovejšim modelom so to potrdili.

Urša Prosenjak

Mazda CX-60 uteleša vse znanje in vse vrednote znamke.  Veliki SUV zaznamuje oblikovalski jezik Kodo, kar pomeni »duša gibanja«, ponaša pa se z minimalističnim dizajnom in čistimi linijami. Moj testni prijateljček je nosil Mazdino kultno barvo Soul Red Crystal, ki je še vedno eden najlepših rdečih odtenkov, ki ga lahko najdemo na kateremkoli avtomobilu.

Potniška kabina je pričakovano dovolj prostorna za vse potnike, tudi tiste na zadnjih sedežih, visoka in široka sredinska konzola pa daje precejšen občutek zaprtosti voznikovega mesta, a brez pretirane utesnjenosti. Sredi armaturne plošče je nekoliko poglobljen zaslon infotainmenta, ki ga uporabljamo s pomočjo kontrolnega vmesnika na sredinski konzoli. Kljub digitalizaciji notranjosti ostajajo fizični gumbi za klimatizacijo in za glasnost radia. Prtljažnik ponuja 570 litrov osnovne prostornine, s podrtjem sedežev pa se ta poveča na 1726 litrov.

Pod pokrovom motorja najdemo hibridni pogon, ki ga sestavljata 2,5-litrski štirivaljni bencinski motor in elektromotor, ki je del 8-stopenjskega samodejnega menjalnika, njuna sistemska moč pa znaša  241 kW. Baterija s kapaciteto 17,8 kWh naj bi zadoščala za do 63 km, v praksi pa je številka nekoliko nižja, tudi zaradi manj kot idealnih pogojev, vsaj kar se tiče zunanje temperature. Motor je ena izmed izrazitejših novosti. Pri Mazdi so spremenili obliko batov, da se vbrizgana mešanica goriva in zraka homogeno zmeša, hkrati pa so znižali temperaturo v motorju, kjer se dogaja zgorevanje zmesi goriva in zraka. Poraba je seveda odvisna od načina vožnje in režima polnjenja baterije, v našem primeru se je zadrževala pri dobrih 6 litrih. Štirikolesni pogon je elektronsko nadzorovan in se prilagaja razmeram na cesti, glede na to, kateri kolesni par potrebuje več oprijema.

Ob naboru vseh ustaljenih asistenčnih sistemov je revolucionarna novost sistem za prepoznavo voznika in njegovih nastavitev. Avto s kamero prepozna obraz voznika in tako ve, ali je za volanom običajen voznik ali nova oseba. V sistem je mogoče vnesti podatek o višini, na podlagi katerega se položaj za volanom samodejno prilagodi. Seveda je možno prilagoditi še vrsto drugih nastanitev, ki se sestavijo v uporabniški profil voznika.

Priključno-hibridni CX-60 je dobra izbira, če živimo na podeželju v lastni hiši, ki nam omogoča redno polnjenje baterije, z vsem, kar ponuja, pa bo na kožo pisan voznici ali vozniku, ki sta dosegla življenjsko obdobje, v katerem cenita boljše stvari v življenju in si jih lahko tudi privoščita, vseeno pa nista razsipna. Za enako opremljen CX-60, kot je bil naš testni primerek, je potrebno odšteti slabih 67.000 evrov.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto