Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Mladim so avtomobili vse manj pomembni
Raziskava
Mladim so avtomobili vse manj pomembni
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
22.05.2023 02:40

Danes aktivni vozniki, zlasti tisti po tridesetem ali štiridesetem, smo nestrpno čakali polnoletnost, saj je ta pomenila tudi možnost opravljanja vozniškega izpita, ta pa je pomenil neomejeno mobilnost. Večina nas je takoj, ko je bilo mogoče, opravila izpit, z ultimativnim ciljem čimprejšnjega lastništva avtomobila. Današnja mladina pa na to gleda drugače.

Urša Prosenjak

Generaciji Z, kamor spadajo trenutno mlajši od 28 let oziroma ljudje, rojeni po letu 1995, avtomobil ni zelo visoko na seznamu prioritet. Bistveno bolj kot starejše generacije so naklonjeni drugim vrstam prevoza, kot je javni prevoz ali kolo.

Svetovalno podjetje McKinsey je opravilo raziskavo med 4000 osebami v Veliki Britaniji, Franciji in Nemčiji, ki so jih povprašali po trenutnih načinih potovanja in po vrstah mobilnosti, ki jih nameravajo uporabljati v prihodnje. Pokazal se je zanimiv trend. S starostjo anketirancev se je večala tudi verjetnost, da imajo avto. Med starejšimi od 45 let je kar 77 lastnikov avtomobilov, med mlajšimi od 30 let pa le 42 odstotkov. Med mlajšimi so tudi bolj priljubljene druge oblike mobilnosti. Javni prevoz uporablja 20 odstotkov mlajših od 30 let in le 9 odstotkov starejših od 45. Del razloga je verjetno tudi v ekonomskem položaju starostnih skupin, saj si mnogi mlajši ne morejo privoščiti avta zaradi negotove službe ali pa se še vedno šolajo.

Raziskava se posebej osredotoča na generacijo Z, ki je rojena med letom 1995 in letom 2010. Med njimi je 32 odstotkov vprašanih povedalo, da nameravajo v prihodnosti več voziti svoj avto, medtem ko je 31 odstokov vprašanih reklo, da želijo zmanjšati uporabo avtomobila. Priljubljene so tudi različne možnosti skupne mobilnosti, kot je taksi, car-sharing in storitve, kot so Free2Move, Uber in druge. Najljubša izbira generacije Z je javni prevoz, ki ga uporablja 43 odstotkov, pa tudi mikromobilnost, kolesa in električni avtomobili.

Vlogo pri izbiri vrste mobilnosti pa igra tudi kraj bivanja. Ne glede na starost so se prebivalci podeželja prisiljeni bolj zatekati k lastnemu avtomobilu, saj je omrežje javnega prevoza slabše razvito, nekaterih storitev, kot je car-sharing, pa sploh ni.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto