Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Izgon v Brazilijo zaradi izsiljevanja prednosti
Prvi prometni znak
Izgon v Brazilijo zaradi izsiljevanja prednosti
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
15.08.2023 01:45

Prometne znake ponavadi povezujemo s sodobnim prometom, vendar pa so se pojavili že precej pred avtomobili. Eden izmed prvih stoji še danes, postavljen pa je bil v 17. stoletju.

Urša Prosenjak

Najstarejši prometni znak je dal postaviti portugalski kralj Pedro II leta 1686, njegov namen pa je bil preprečiti sporom med kočijaži. V četrti Alfama v Lizboni je bil namreč ozek prehod, kjer se dve kočiji nista mogli srečati. Kočijaži se niso mogli sporazumeti, kdo se mora umakniti, pogosto pa so se v spore vpletli tudi plemiči, ki so potovali v kočijah. Ker so se tovrstni spori pogosto reševali z orožjem, je kralj Pedro II dal na steno hiše ob prehodu namestiti ploščo s pravilom, ki je določalo, kdo ima prednost. V ohlapnem prevodu napis pravi, da kralj ukazuje, da ima tisti, ki se vzpenja na hrib proti gradu, prednost pred tistim, ki se spušča, ta pa se mora umakniti in počakati na prehod. Kršitev pravila pa lahko imela resne posledice. Poleg denarne kazni je kršitelje lahko doletel tudi izgon v Brazilijo.

Izgon v Brazilijo zaradi izsiljevanja prednosti

Ta znak je najstarejši v Lizboni in najverjetneje na svetu in je edini, ki še obstaja od skupno 24, ki jih je naročil kralj Pedro II, ki so bili nujni, saj je v tem obdobju Lizbona postala ena najpomembnejših trgovinskih prestolnic v Evropi in tudi ena najbolj prometno obremenjenih.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto