

Toyota prideluje jagode in paradižnik, ki jih nato brezplačno streže v svojih okrepčevalnicah.
Mnogo proizvajalcev avtomobilov v prehod na proizvodnjo električnih vozil vključijo tudi različne druge pobude za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov, kot je na primer uporaba obnovljivih virov energije ter uporaba recikliranih materialov za proizvodnjo določenih komponent. Dve Toyotini tovarni sta ubrali drugačen ekološki pristop. Z uporabo odpadne toplote in CO2 gojita jagode in češnjev paradižnik.

Pri Toyoti se zavedajo negativnih učinkov odvečne toplote in ogljikovega dioksida na okolje. Aprila 2022 so kmetje japonskemu avtomobilskemu proizvajalcu pomagali postaviti poskusni rastlinjak za gojenje jagod v tovarni Kamigo, kjer poteka proizvodnja motorjev za Toyoto Crown in nekatere modele Lexus. Paradižnik pridelujejo v tovarni Mioči.

Zahvaljujoč zasnovi drsnih sadilnikov lahko Toyota doseže 1,5-krat večji pridelek v primerjavi z nasadi podobne velikosti. Ta zasnova zmanjšuje izgubljeni prostor za neuporabljene vrste med sadikami. Sistem omogoča kultivatorjem, da ustvarijo hodnike, kjer je to potrebno, kar poveča razpoložljivi prostor.

Toyota pa s tem projektom obstoječim pridelovalcem ne predstavlja ekonomske konkurence. Jagode in paradižnike, ki jih pridelajo, ponujajo brezplačno v okrepčevalnicah. Toyota namreč želi uporabiti svoje strokovno znanje in izkušnje ter tako pomagati zgraditi učinkovite kmetijske sisteme. Pri gojenju pridelkov uporabljajo tehnologijo rožnatih LED diod.

Prijava omogoča lažje komentiranje.