Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Posebno dovoljenje za vožnjo terencev
Predog evropske poslanke
Posebno dovoljenje za vožnjo terencev
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
14.09.2023 01:50

Vožnja terenca se nekoliko razlikuje od vožnje kombilimuzine, karavana in nekaterih drugih segmentov, zato je ena izmed evopskih poslank predlagala uvedbo novih vozniških dovljenj, ki bi jih morali pridobiti vozniki terencev.

Urša Prosenjak

Predstavnica Zelenih iz Francije v Evropskem parlamentu, Karima Delli, želi uvesti novo vozniško dovoljenje za voznike terencev. Njena ideja temelji na okoljskih in varnostnih vidikih. Trdi, da ta vozila ne le zavzamejo več prostora in so manj energetsko učinkovita, ampak je tudi večja verjetnost, da bodo udeležena v prometnih nesrečah kot manjši osebni avtomobili, posledice pa bodo veliko resnejše.

Za vožnjo vseh avtomobilov in kombijem je trenutno zahtevano dovoljenje B, ki pa ni povsem primerno za najtežje avtomobile. Namesto tega želijo uvesti novo licenco B+, ki bi veljala za avtomobile in dostavna vozila, težja od 1,8 tone. Vozniki naj bi jo dobili po dveletni izpitni vožnji z dovoljenjem B in šele od 21. leta. To bi veljalo za voznike velikih športnih terencev, kot so Audi Q7,volvo XC90, BMW X5 in drugi. Dellijeva je dodala, da bi lahko obstajale izjeme za poklicne ali posebne namene, kot so interventna vozila. Njeni predlogi vključujejo tudi vseevropski sistem vozniških dovoljenj na podlagi točk, ki bi spremljal prometne prekrške in preklical ali začasno odvzel dovoljenja nad določenim pragom.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto