Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Najbolj Bondovski avto praznuje 60. rojstni dan
Jubilej
Najbolj Bondovski avto praznuje 60. rojstni dan
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
17.09.2023 01:03

Aston Martin DB5, filmoljubom poznan predvsem po vragolijah, ki jih je uganjal z Jamesom Bondom za volanom, bo ta mesec dopolnil 60 let. Leta se mu ne poznajo, še vedno je lepotec, za katerim se obračajo mnogi.

Urša Prosenjak

DB5 je bil prvič predstavljen leta 1963 na avtomobilskem salonu v Frankfurtu. Imel je novo razvit štirilitrski motor, ki je bil nadgrajena različica 3,7-litrskega motorja iz DB4 iz leta 1958. Aston Martin je njegovo moč dvignil na 282 konjev, kar je bilo za zgodnja šestdeseta leta precej impresivno.

Moč DB5 je zadostovala za najvišjo hitrost nad 241 km/h, zaradi česar ga je Aston Martin ponosno predstavljal kot najhitrejši običajni štirisedežni GT na svetu. Poleg lepote in zmogljivosti je bil avto Jamesa Bonda izjemno napreden, saj je imel nove funkcije, kot sta klimatska naprava in električni pomik stekel.

Svojo filmsko kariero je začel že leto kasneje, ko je nastopil v filmu o Jamesu Bondu Goldfinger. Požel je tolikšno navdušenje, da se je kasneje pojavil še v šestih drugih Bondiadah.

Aston Martin je izdelal skupaj 887 limuzin, 123 kabrioletov in 12 primerkov shooting brake. Poleg fikcijskega britanskega tajnega agenta pa je navdušil tudi mnoge resnične zvezdnike. Avto, ki ga je oblikoval italijanski karoserist Carrozzeria Touring Superleggera, sta med drugimi kupila Beatla Sir Paul McCartney in George Harrison ter Mick Jagger iz Rolling Stonesov. Med slavnimi kupci so se kasneje znašli še Robert Plant iz zasedbe Led Zeppelin, komik Peter Sellers, Jay Kay iz Jamiroquai in modni oblikovalec Ralph Lauren.

Ob praznovanju obletnice lansiranja ikoničnega modela je Aston Martin organiziral fotografiranje skupaj z njegovim sodobnim naslednikom DB12, ki ima več kot dvakrat večjo moč, zahvaljujoč štirilitrskemu V8 AMG z dvojnim turbopolnilnikom, ki proizvaja kar 671 KM.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto