Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Nevarnosti življenja, strnjene v minute
Elise Deroche
Nevarnosti življenja, strnjene v minute
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
25.09.2023 01:32

Manj kot desetletje po prvem poletu bratov Wright je sedla za krmilo letala prva ženska. To je bila Elise Deroche, znana tudi pod psevdonimom Raymonde de la Roche, ki je svoje pilotsko dovoljenje dobila leta 1910, bila pa je tudi prva ženska, ki je letela sama.

Urša Prosenjak

Vodovodarjeva hči Elise Deroche se je rodila 22. avgusta 1882. Do leta 1909 se je ukvarjala s kiparstvom, gledališčem, balonarstvom in avtomobilskimi dirkami ter iskala naslednjom veliko pustolovščino. Našla jo je v letalu, ko je prosila Charlesa Voisina, naj jo nauči leteti z letalom, ki ga je zasnoval zase.

Letalo je bilo preprost enosed, Elise Deroche pa se je z njim oktobra 1909 na letališču Chalons začela učiti pilotiranja. Njen zaskrbljeni inštruktor letenja, Charles Voisin, ji je prepovedal kakršne koli samostojne poskuse vzletanja, toda po nekaj »suhih vajah« po letališču se je naveličala čakanja in odločno napovedala, da je pripravljena na polet.

Nevarnosti življenja, strnjene v minute

Presenečeni Voisin je v družbi britanskega novinarja in skupine mehanikov nemo ostrmel, ko je Deroche 22. oktobra 1909 zagnala 50-konjski motor, se spustila po vzletni stezi in se dvignila na višino 4,6 metra, ter postala prva ženska, ki je sama poletela z letalom.

Že prihodnjo pomlad, 8. marca 1910, je Deroche opravila izpit za pilotko in Aéro-Club de France ji je izdal pilotsko licenco z zaporedno številko 36. »Večina nas nevarnosti svojega življenja razdeli na več let. Drugi jih strnemo v minute ali ure. V vsakem primeru, kar se bo zgodilo, se bo zgodilo. Lahko se zgodi, da bom izzvala usodo enkrat preveč, vendar sem se posvetila zraku in vedno letim brez najmanjšega strahu,« je povzela svojo filozofijo letenja.

Nevarnosti življenja, strnjene v minute

Zaradi takšne naravnanosti in neustrašnosti je tudi ni odvrnil od letenja dogodek, ki se je pripetil le štiri mesece za tem, ko je dobila pilotsko dovoljenje. Julija 1910 je doživela hudo nesrečo, v kateri si je poškodovala glavo, zlomila roko in obe nogi, dobila pa je tudi notranje poškodbe. Ko je okrevala, je nadaljevala z letenjem. Leta 1913 je osvojila pokal Coupe Femina, nagrado, ki je bila ustanovljena posebej za pilotke, prvič pa je bila podeljena novembra 1910, ko je Elise še okrevala po nesreči. Istega leta je preživela še eno skoraj usodno nesrečo in se po njej ponovno vrnila v letalo, vse dokler niso ob začetku prve svetovne vojne prepovedali zasebnih poletov.

Takoj po vojni se je Deroche nemudoma vrnila k pilotiranju in junija 1919 postavila višinski rekord med pilotkami, ko je poletela na višini 4.663 metrov.

Njena pot se je tragično končala mesec dni kasneje, ko je 18. julija 1919 privolila, da se kot potnica udeleži testnega leta novega eksperimentalnega letala. Pilot je izgubil nadzor in letalo je strmoglavilo nad reko Somme v severni Franciji. Elise Deroche je v nesreči umrla, stara manj kot 37 let.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto