Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Ženska, ki je pomagala Lewisu Hamiltonu do naslovov prvaka
Rosie Wait
Ženska, ki je pomagala Lewisu Hamiltonu do naslovov prvaka
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
29.09.2023 01:38

V dirkaškem športu je hitrost zelo pomembna. Hitrejše kot je vozilo, večje so možnosti za zmago. Toda ni pa to edini dejavnih. Izjemno pomembna je tudi strategija. In čeprav je Formula 1 še vedno precej v domeni moških, pa za strategijo nekaterih vodilnih ekip v športu skrbijo ženske.

Urša Prosenjak

V zadnjih letih smo veliko slišali o Red Bullovi strateginji Hannah Schmitz, nekoliko manj pa o inženirki, ki je sodelovala pri nekaterih osvojenih naslovih Lewisa Hamiltona.

Rosie Wait je že od decembra 2018 vodja strategije pri Mercedesu, z odhodom Jamesa Volwesa pa je postala tudi glavna strateginja ekipe Formule 1.

Rosie se je izkazala za neprecenljivo pridobitev ekipe in je nazadnje pokazala svoje neprekosljive veščine leta 2021, ko je s svojimi napotki pomagala Lewisu Hamiltonu do neverjetne zmage na dirki v Španiji, tik preden je odšla na porodniški dopust.

Ženska, ki je pomagala Lewisu Hamiltonu do naslovov prvaka

Z motošportom in avtomobilizmom se je srečala že med študijem inženirstva na Univerzi v Cambridgeu, kjer je med tretjim in četrtim letnikom opravljala poletno prakso pri McLarnu, po končanem študiju pa se je tam tudi zaposlila kot inženirka dinamike vozil. Mercedesu se je pridružila leta 2017 po enoletnem delu pri Williamsu.

 »Šele približno šest mesecev, preden sem postala strateginja, sem se odločila, da je to tisto, kar želim početi naprej. Nikoli nisem bila zelo dobra v načrtovanju, zato nikoli nisem imela jasnih kariernih želja. Namesto tega sem se na vsaki stopnji svojega življenja osredotočila na sledenje temu, v čemer uživam, in videla, kam me bo to pripeljalo. Z nekaj trdega dela in veliko sreče me je to pripeljalo do Formulo 1,« je sama opisala svoje začetke v motošportu.

Ženska, ki je pomagala Lewisu Hamiltonu do naslovov prvaka

»Pri svojem delu v Formuli 1 sem spoznala, da je zame popolna vloga nekaj, kjer bi lahko bila resnično vpletena v oster del dirkanja, hkrati pa bi se prepustila svoji bolj matematični plati, pisanju simulacij in razvoju programskih orodij. Strategija je vloga, kjer moraš narediti obe stvari, zato sem se odločil za ta korak in od takrat se nisem ozirala nazaj.«

Za svoje delo je v letu 2021 prejela medaljo IMechE Motorsports, nagrado Adriana Reynarda, ki je ustanovil IMechE's Automobile Division. Dr. Tony Pixton je ob tej priložnosti pohvalil njeno delo v preteklih letih: »Rosie je zelo zaslužna dobitnica letošnje medalje Adriana Reynarda za njeno vodenje dirkaške strateške ekipe pri Mercedes-AMG Petronas F1. Pokazala je veliko spretnosti v izjemno tekmovalnem in visoko tehničnem okolju, da je zagotovila pravo dirkalno strategijo za zmago na več svetovnih prvenstvih.«

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto