Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Avtomobilski žarometi so nevarno svetli in slepijo voznike
Raziskava
Avtomobilski žarometi so nevarno svetli in slepijo voznike
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
06.10.2023 01:27

Britanski vozniki opozarjajo, da so avtomobilski žarometi presvetli in slepijo nasproti vozeče voznike.

Urša Prosenjak

Britanski kraljevi avtomobilski klub (RAC) je izvedel raziskavo o lučeh v avtomobilih. Kar 91 odstotkov izmed 1200 voznikov trdi, da jih zaslepijo luči nasproti vozečih vozil, tudi pri prižganih kratkih lučeh. Kar 54 odstotkov jih meni, da se ta pojav povečuje, torej da jih luči zaslepijo pogosteje kot pred enim letom.

Velika večina voznikov, kar 70 odstotkov, meni, da so luči na vozilih presvetle in predstavljajo varnostno tveganje. Vse te trditve imajo podlago v realnem stanju, saj se na britanskih cestah vsako leto zgodi okoli 300 nesreč, ki se zgodijo prav zaradi zaslepljenosti voznikov.

Po drugi strani ti isti vozniki, teh je 47 odstotkov, priznavajo, da verjetno tudi sami delajo napake. Ti namreč le redko oziroma nikoli ne prilagajajo višine snopa luči, kadar je ob obremenitvi avtomobila v zadnjem delu sprednji del dvignjen, s tem pa tudi snop luči.

Postavlja se tudi vprašanje močnejših luči kot so ksenonske ali LED luči. Raziskava ni potrdila dovolj močne povezave, ki bi nakazovala na težave zaradi uporabe teh luči. Veliko anketiranih ni poznalo razlike med lučmi, zato zaključkov ni bilo mogoče izpeljati. Nekatere študije še vedno povezujejo ksenonske in LED luči ter zaslepitev voznika.

Pokazalo se je tudi, da se veča svetlost dnevnih luči. Po nekaterih raziskavah so zdaj dvakrat svetlejše od kratkih luči, ker so zasnovane tako, da zagotavljajo dobro vidnost tudi na sončen dan. Slaba stran je, da je v mraku in v temi svetloba močna in lahko zaslepi nasproti vozeče voznike.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto