Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Pet najlažjih avtomobilov v Evropi
Lestvica
Pet najlažjih avtomobilov v Evropi
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
06.11.2023 22:06

Teža je za avto in njegove karakteristike pomemben dejavnik. Nižja teža ponavadi pomeni bolj športen značaj avtomobila ali pa vsaj nižjo porabo.

Urša Prosenjak

Čeprav industrija stremi k čim lažjim avtomobilom, pa je zaradi različne dodatne opreme in varnostnih nadgradenj težko doseči optimalno nizko težo. Poseben dejavnik je tudi elektrifikacija. Čim v zgodbo vstopijo baterijski paketi in elektromotorji, se teža takoj znatno poveča. Vseeno je na evropskem trgu še vedno nekaj avtomobilov, ki se ponašajo s težo, nižjo od ene tone.

1. Suzuki Ignis

Pet najlažjih avtomobilov v Evropi

Najlažji je Suzuki Ignis, ki tehta 935 kg. Podatek velja za blagohibridno različico z dvokolesnim pogonom in paketom opreme GLE, v težo pa so vštete vse tekočine avtomobila, 90 odstotkov napolnjen rezervoar z gorivom in voznik, ki tehta 75 kg. Ignis ima pod pokrovom 1,2-litrski motor povezan s petstopenjskim ročnim menjalnikom, njegova najvišja hitrost je 165 km/h, do stotice pa pospeši v 14 sekundah. Njegova povprečna poraba je 5 litrov na 100 kilometrov.

2. Renault Twingo

Pet najlažjih avtomobilov v Evropi

Drugi najlažji malček na evropskih tleh je Renault Twingo s 940 kg. Poganja ga litrski atmosferski trivaljnik, doseže lahko največ 158 km/h, 15,1 sekunde pa potrebuje, da doseže hitrost 100 km/h. Njegova poraba je 5,1 litra na 100 km/h.

3. Mitsubishi Space Star

Pet najlažjih avtomobilov v Evropi

S Twingom si drugo mesto deli Mitsubishi Space Star, ki v Evropi uživa nekoliko manj priljubljenosti, njegova 1,2-litrska različica pa tehta enako kot Renaultov malček. Zmore največ 167 km/h in doseže stotico v 14,1 sekunde. Za 100 kilometrov vožnje potrebuje 5 litrov.

4. Suzuki Swift

Pet najlažjih avtomobilov v Evropi

Četrti avto na lestvici je Suzuki Swift, ki z enakim blagohibridnim pogonom, kot ga ima Ignis, tehta 965 kg. Je nekoliko hitrejši od ostalih, zmore največ 175 km/h in ima pospešek 12 sekund. Pohvali se lahko z nekoliko nižjo porabo, le 4,7 litrov.

5. Kia Picanto

Pet najlažjih avtomobilov v Evropi

Peterico zaokroža Kia Picanto s težo 978 kg in litrskim motorjem. Tako kot ostali ima prednja pogonska kolesa in ročni menjalnik, zmore največ 161 km/h, pospešek je 14,6 sekunde, poraba pa 5 litrov.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto