Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Kako z avta pravilno očistimo afriški pesek
Skrb za vozilo
Kako z avta pravilno očistimo afriški pesek
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
01.04.2024 21:02

V nekatere dele Slovenije je minule dni veter prinesel pesek iz Afrike, ki v kombinaciji z dežjem na avtomobilu ustvarja usedline drobnega prahu. Nemški avtomobilski klub ADAC svetuje, kako avto pravilno očistiti po takšnem peščenem viharju.

Urša Prosenjak

Pesek seveda lahko poskusimo očistiti ročno, vendar je za to potrebno veliko vode, saj se sicer delci peska z gobico vtrejo v lak in povzročijo praske, zato je priporočljivo avto oprati v avtopralnici. Robove po pranju očistimo ročno z mokro krpo, ki jo sproti izpiramo, da odstranimo prah.

Preveriti moramo, ali se je pesek vnesel tudi v notranjost avtomobila. To naredimo s čisto belo krpo, s katero potegnemo po površinah v kabini in pogledamo, ali je porumenela, saj je to znak, da je v tem delu kabine prisoten pesek. Kjer je možno, najprej posesajmo površine, nato jih očistimo z vlažno krpo ali čistilom, primernim za notranjost.

Če je čas za zamenjavo kabinskega filtra, je treba to storiti takoj po peščenem viharju. Če je namreč filter poln in je zdaj pobral še pesek, se lahko vsebina stresa v notranjost. Pri nekaterih avtomobilih lahko kabinski filter zamenjamo sami, pri nekaterih pa je treba to opravilo zaupati mehaniku.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto