Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Olena Zelenska ni kupila Bugattija Tourbilliona
Lažne novice
Olena Zelenska ni kupila Bugattija Tourbilliona
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
03.07.2024 16:18

Lažne novice z namenom politične propagande so žal postale nekaj vsakdanjega, nekoliko bolj zanimiva pa je ena izmed njih, ki prihaja iz Rusije, v njej pa nastopata žena ukrajinskega predsednika in Bugatti Tourbillion.

Urša Prosenjak

Ruski državni novičarski portal je objavil informacijo, da je Olena Zelenska, žena Volodimirja Zelenskega, v Parizu kupila nov Bugattijev model Tourbillion. Posrednik, ki naj bi ji ga prodal, to zanika, proti organizacijam, ki so širile to dezinformacijo, pa je napovedal ustrezno ukrepanje po pravni poti.

Zgodba se je pojavila na spletni strani v francoskem jeziku, imenovani Veritee Cachee, ki se je na spletu pojavila šele prejšnji mesec in je polna AI-generirane proruske vsebine nizke kakovosti. Informacijo so podprli z domnevnim računom in deepfake oz. umetno ustvarjenim videom na Instagramu, kjer nekdo trdi, da je zaposlen v prodajnem salonu in da je prodal Tourbillona Oleni Zelenski. Objavo je nato povzela ruska državna publikacija RIA Novosti.

Olena Zelenska ni kupila Bugattija Tourbilliona

Na navedbe se je odzval ukrajinski Center za spopadanje z dezinformacijami, ki je poudaril, da gre za lažne informacije, objavljene tik pred srečanjem NATO v Washingtonu, ki se ga bo udeležil tudi Zelenski. Odzval se je tudi Bugatti Paris, ki je pojasnil, da je domnevni račun lažen. »Na njem ni obveznih pravnih podrobnosti, cena vozila je napačna, kot so napačne tudi cene opcij, grafike so zastarele in organizacija nikoli ne bi dovolila izdaje takšnega dokumenta,« so zapisali.

Čeprav se že od daleč prepozna, da gre za lažno novico, pa to ni preprečilo, da bi ljudje verjeli. Na družabnem omrežju X je Bugatti trending tema s skoraj 100.000 objavami in ne le zaradi navdušenja javnosti nad novim modelom.

Po mnenju BBC-jevega novinarja Shayana Sardarizadeha lažna novica izvira z mreže spletnih strani, ki jih vodi nekdanji ameriški policist John Mark Dougan, ki zdaj živi v Rusiji. Njegove spletne strani so že lani širile govorice, da je Volodimir Zelenski kupil dve jahti z denarjem ameriških davkoplačevalcev, med drugim sta informaciji nasedla ameriška senatorja Marjorie Taylor Greene in J.D. Vance.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto