Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Polnjenje s sončnimi kolektorji na strehi
Inovacija
Polnjenje s sončnimi kolektorji na strehi
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
09.07.2024 02:01

Polnjenje električnih avtomobilov je z večanjem njihovega števila v prometu tudi vse bolj pereča težava, saj polnilna infrastruktura še ni na nivoju, kjer bi morala biti za optimalno učinkovitost. Industrija zato išče različne inovativne rešitve, kako se spopasti s to težavo.

Urša Prosenjak

Ameriško podjetje GoSun je razvilo koncept, s katerim bi se lahko električni avtomobili polnili kjerkoli, neodvisno od mreže polnilnic. Sistem za polnjenje vozila spominja na strešni kovček. Gre za solarne panele, zložene v tanko ploščo in nameščeno na streho avtomobila. Sistem tehta 30 kg, dolg in širok je 1,2 metra ter visok približno 10 centimetrov. Ko se vozilo ustavi, lahko uporabnik odpre škatlo in razgrne sončne celice nad avtomobilom.

Popolnoma razgrnjene plošče lahko proizvedejo 1200 vatov moči, ki se prenese na baterijo vozila. Uporabnik lahko strešni kovček priključi neposredno na polnilni priključek v avtomobilu tudi v zloženem položaju.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto